Stranke moraju da imaju mehanizme za borbu protiv korupcije 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Da političke stranke koje se finansiraju iz budžeta moraju da imaju interne mehanizme za sprečavanje korupcije – Planove integriteta misli osam od deset građana, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je uradio Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

U istraživanju koje je sprovedeno krajem aprila i prvoj polovini maja ove godine, od 1.006 ispitanika 79,7 odsto smatra da političke stranke moraju da imaju mehanizme za borbu protiv korupcije unutar stranke, 10,1 odsto anketiranih da to nije neophodno, a 10,3 odsto nema stav o tome.

Direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović kaže da su odgovori potencijalnih glasača stranaka pokazali da više od proseka podršku ovoj inicijativi daju oni koji bi glasali za Pokret slobodnih građana Srbije (PSG), Srpski patriotski savez (SPAS), Socijalističku partiju Srbije (SPS), Građanski front, Savez za Srbiju (SZS) i Srpsku radikalnu stranku (SRS).

– Čak 100 odsto ispitanika koji bi svoj glas dali PSG i SPAS-u misli da stranke moraju da imaju mehanizme za borbu protiv korupcije, 96,2 odsto onih koji bi glasali za SPS, a 93 odsto za Građanski front. Iznad proseka su birači SZS sa 88,1 odsto i SRS sa 81,3 odsto. Od birača koji bi glasali za SNS 77,4 odsto misli da je to dobra inicijativa, kao i 71,1 odsto glasača Demokratske stranke Srbije. Tek 55,6 odsto birača Liberalno-demokratske partije (LDP) misli da je to dobra inicijativa – rezultati su ovog istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da ispitanici koji su stariji od 65 godina značajno manje od ostalih starosnih grupa podržavaju inicijativu da stranke postanu obveznice planova integriteta. Dok je podrška starosnih grupa ostalih preko 80 odsto, tek dve trećine ispitanika starijih od preko 65 godina bi podržalo ovu inicijativu.

Da stranke moraju da se bore protiv korupcije unutar same partije misli 88,4 odsto ispitanika koji su imaju srednje obrazovanje, sa višim i visokom obrazovanje 76,4 odsto, a značajno manje 68,1 odsto onih sa osnovnim i nižim obrazovanjem.

Posmatrano po regionima, ispitanici koji žive u istočnoj i južnoj Srbiji statistički značajno manje (66,1 odsto) podržavaju inicijativu za unapređenje integriteta političkih stranka uz napomenu da u ispitanici iz ovog dela Srbije statistički značajno više nemaju stav o ovoj temi (21,3 odsto). U ostalim regionima podrška ovoj inicijativi je iznad proseka.

Gavrilović kaže da će BIRODI nastaviti da zagovara ovu inicijativu, uveren da je to „lek za jačanje demokratije u Srbiji“.

– Imajući u vidu prirodu korupcije u Srbiji i da su političke stranke njeni ključni nosioci, a što za posledicu ima enormnu apolitičnost i antipolitičnost građana i urušavanje institucija, a u kontekstu narednih izbora predlažemo Fondaciji za otvoreno društvo da u okviru okruglog stola o finansiranju političkih aktivnosti i izbora kao temu kandiduje integritet političkih organizacija – navodi direktor BIRODI-ja.

On dodaje da je BIRODI spreman da predstavi svoj model Plana integriteta.

– Tim modelom bi se regulisale oblasti kao što su: kumulacija i sukobljavanje funkcija i interesa na nivo političkih stranaka i pri kandidovanju stranačkih kadrova na javne funkcije, jasne mehanizme napredovanja i nazadovanja u partijskoj hijerarhiji, uvođenje etičkih mehanizama kojima bi bili od stranke sankcionisani oni funkcioneri koji su ugrozili javni interes ili prekršili antikorupcijske zakone, transparentnost doniranja, što podrazumeva izradu donatorskih ugovora, javne nabavke i usluge na nivou partije nezavisno od izvora finansiranja, proaktivna transparentnost rada političkih partija uključujući primenu principa zakona koji reguliše oblast slobodnog pristupa informacijama, sprečavanje zloupotrebe diskrecionih ovlašćenja i trgovini uticaja javnih funkcionera za potrebe rada političke stranke, obaveznost antikorupcijske edukacije, jačanje mehanizama efektivne i participativne kontrole rada javnih funkcionera od strane članova stranka kao i ostalih praksi koje jačaju unutarstranačku demokratiju – precizira Gavrilović.

Etička komponenta političkog sistema

Direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović smatra da nije dovoljno samo unaprediti norme i institucije, već je neophodno izgraditi i i etičku komponentu političkog sistema u Srbiji.

– Verujemo da su planovi integriteta prvi i pravi korak ka tom cilju jer su instrument kojim je jedino moguće političke stranke privesti svojoj svrsi, a to znači da budu reprezenti interesa svojih glasača, u skladu sa svojom ideologijom, izbornim programom, podržavajući vladavinu pravu i integritet institucija. Bez integriteta političkih stranaka donošenje i najidealnijih zakona i procedura kojima se uređuju izborni proces i politički život je svojevrsno Potemkinovo selo koje služi političkim strankama i onima koji su sa njima povezani da naprave privid, koji će ojačati kronističke strukture koje zloupotrebom javnog novca i javnih funkcija dave ono malo demokratske javnosti i prakse koja se zapatila u Srbiji – kaže Gavrilović.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.