Vladimir Babić i Fahrudin Mavrić razgovarali o zahtevima BNV 1Novi Pazar Foto: Senko Župljanin

Položaj bošnjačke zajednice i zahtevi, koje je Bošnjačko nacionalno veće (BNV) upućuje lokalnoj samoupravi u Prijepolju, bili su tema razgovora predsednika te opštine Vladimira Babića i predsednika Izvršnog odbora BNV (IO BNV) Fahrudina Mavrića.

U saopštenju informativne službe BNV navodi se, da su predstavnici bošnjačkog nacionalnog saveta „istakli da opština Prijepolje nastavlja sa diskriminacijom Bošnjaka u oblastima značajnim za status i položaj bošnjačkog naroda u Sandžaku“.

Od prvog čoveka prijepoljske opštine zatraženo je, „da u što kraćem roku“, na jarbole ispred opštinske  i zgrada lokalnih ustanova brati bošnjačku nacionalnu zastavu. Ponovljen je zahtev da se na most preko Lima, u naselju Šarampov, čija rekonstrukcija je u toku, ugradi kamena ploča  „sa istorijskim podacima u rekonstruisani Fatihov most“.

Predstavnici BNV su, u razgovoru, konstatovali nepovoljnu situaciju u obrazovanju na bosanskom jeziku, jer se nastava izvodi samo u osnovnoj školi u Brodarevu.

Od predsednika opštine Prijepolje zahtevali su da ukloni prepreke za početak nastave na bosanskom jeziku u svim školama u toj opštini.

Izneti su i problemi vezani za rekonstrukciju Musale, koja je jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika bošnjačke kulture u tom gradu.

Od Babića se zahteva, da u skladu sa zakonskim odredbama u opštinama gde žive Bošnjaci, počne redovno, iz opštinskog budžeta, da finansira rad BNV.

Predstavnici IO BNV zahteve su obrazložili podacima iz popisa stanovništva 2011.godine, po kojima skoro polovinu stanovništva (nešto iznad 44%) u opštini Prijepolje čine Bošnjaci, čiji je maternji9 jezik bosanski, a u lokalnom parlamentu većinu čine odbornici bošnjačke nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari