Vlasnik Ordena Legije časti koji je uvek u odbrani novinara: Ko je zapravo Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, izjavio je povodom pretnji upućenih listu Danas da je preteći mejl koji je stigao u nedelju redakciji Danasa „pisan na način da zastraši, uznemiri, sa pozivanjem na desnicu iz senke“.

„Samo pominjanje Šarli ebdoa, i nazivanje redakcije Danasa beogradskim Šarli ebdoom, govori u prilog tome da ovo treba shvatiti i kao terorističku pretnju upućenu ne samo Danasu i novinarima, već i celom društvu i državi“, rekao je Matić za Danas.

Iako se godinama bavi istragom pretnji koji su upućeni novinarima, Matić kaže da „ovakav vid pretnji ranije nismo imali, te da je ovo i najava jednog terorističkog akta“.

Kako je nedavno objavila Fondacija Slavko Ćuruvija, čak 48 odsto prijavljenih pretnji ili napada na novinare od 2017. do 2020. nije rešeno. Takođe, 70 odsto rešenih slučajeva završeno je odbačajem krivične prijave. Nebezbednu atmosferu za život i rad novinara neretko kreiraju predstavnici najviših državnih institucija uz pomoć tabloida koji su im uvek na usluzi kad zatreba blatiti profesionalne novinare i medije. Valjda zato što su i sami svesni da su profesionalno dno.

Inače, Matić je i sam često bio na meti raznih pretnji i pritisaka od kako je maja 1989. godine osnovao Radio B92, koji je prerastao u televiziju. I na mestu predsednika Stalne radne grupe za bezbednost novinara je bio izložen brojnim pretnjama.

Veran Matić je rođen u Šapcu 1962. godine. Bavi se novinarstvom od 1984. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada – Komiteta za zaštitu novinara – CPJ, nagrade Olof Palme Memorial Fund, a 1999. godine je od Svetskog ekonomskog foruma proglašen za jednog od stotinu globalnih lidera budućnosti za tu godinu.

Međunarodni novinarski institut ga je 2000. izabrao za jednog od 50 Heroja za slobodu štampe (IPI), a četiri godine kasnije je dobio nagadu Grada Beograda za novinarstvo, da bi 2009. dobio najviše francusko odlikovanje, orden Legije časti u rangu viteza, za njegovu borbu za slobodu medija. Oženjen je i ima ćerku i sina. Živi i radi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari