Vlast sabotira istraživačko novinarstvo (VIDEO) 1

Netačno je da u Srbiji ne postoji objektivno i istraživačko novinarstvo, kao što je rekla premijerka Ana Brnabić nedavno, samo je saterano na internet.

To je zaključak sa tribine „Istraživačko novinarstvo i vlast“ koja je organizovana danas na štandu Danasa na sajmu medija „Media Market“, a na kojoj su učestvovali novinari BIRN-a, KRIK-a i Centra za istraživačko novinarstvo CINS. Oni su se saglasili da ova vlast pokušava da sabotira istraživačko novinarstvo, da ne postoji solidarnost drugih, „mejnstrim“ medija, uključujući i javnog servisa, kao i da vladajuće strukture formiraju paralelne medije kojima su glavne teme kako da prave istraživačke novinare predstave kao strane plaćenike.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović istakao je da nagrade koje dobijaju istraživački novinari i portali demantuju izjave premijerke, ali da je od priznanja ipak bitnije kako se razvijati do publike. „CINS je, na primer, ove godine dobio osam nagrada i to se može meriti uspehom koji Novak Đoković ima u tenisu. Međutim, niko od nas istraživačkih novinara u poslednje tri godine nije gostovao na RTS, niti su nas zvali za bilo kakvu izjavu, iako bi javni servis trebalo da se bavi i podržava istraživačko novinarstvo. Politički pritisci utiču na to da ne možemo da se probijemo“, ocenio je Dojčinović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji nadležni organi i dalje ne reaguju na osnovu rezultata njihovih priča o kriminalu i korupciju, zato što sve zavisi od moći koju ima trenutno najveća vladajuća partija. On je dodao i da retko kada neko negira njihove priče, već da samo zamenjuju teze.

„Svako njihovo obrazloženje okrenuto je ka njihovoj publici. Dokle god su moćni i dok instruišu institucije naše priče ne mogu mnogo toga da urade, ali je opet bilo i primera da su neke stvari pokrenute“, naglasio je Dojčinović.

Njegova koleginica iz Krika Bojana Jovanović rekla je kako širenju njihovih priča najviše doprinose upravo i sami akteri istih priča. „Primer je kada smo pustili priču o tome kako je Aleksandar Vulin kupio stan novcem tetke iz Kanade. Nakon objavljivanja teksta, njegova partija Pokret socijalista izdala je niz saopštenja o tome kako je naš urednik narkoman i strani plaćenik i tako pomogla da zapravo naša priča privuče pažnju javnosti ali i međunarodnih institucija“, podsetila je Jovanović.

Novinarka CINS-a Anđela Milivojević istakla je da nijedna istraživačka priča od interesa za javnost ne dolazi do mejnstrim medija i da u slučajevima kada dođe obično se iskoriste  u kontekstu da ih napadaju. Kako je ocenila, u drugim medijima nema njihovih priča, ali da kada neki nepoznati portal objavi kako su oni strani plaćenici svi mediji to prenesu.

„Kada vlast kaže da garantuje bezbednost novinara u Srbiji – laže, jer nadležni organi dosad nisu reagovali niti procesuirali nijedan slučaj napada na novinare. S druge strane, kada se napadnu novinarke Pinka, što najoštrije osuđujem, predsednik ih je sledećeg dana već posetio i obećao da će se počinioci kazniti. Vlast, dakle, diskriminiše novinare – neke čuva, a drugi su za njih kao otpadnici društva“, naglasila je Milivojević.

Novinar BIRN Aleksandar Đorđević rekao je da, za razliku od ove vlasti, prethodna je imala malo inteligentniji model reagovanja na priče istraživačkih centara. „Oni su negirali te priče postoje, nisu ih registrovali. Postojao je zid ćutanja. A tadašnja opozicija, a sadašnja vlast, koristila je naše priče u kampanji protiv vlasti“, naveo je Đorđević.

Kako je napomenuo, neprirodno je da istraživačko novinarstvo i vlast budu „drugari“ i da je to sve ide manje-više „u rok službe“, ali da je najveći problem što ne postoji solidarnost drugih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari