Danas je Dan grada Novog Pazara. Za škole i vrtiće ovo je neradni dan, a preduzeća, čiji osnivač je grad, imaju skraćeno radno vreme. Svoj praznik grad će da obeleži svečano i radno. Centralni događaji su polaganje kamena temeljaca za Dijagnostički centar, osnovnu školu i dečiji vrtić, koji će se graditi sredstvima arapskih donatora, prijatelja premijera Srbije Aleksandra Vučića. Kako je najavljeno, kamene temeljce na sva tri objekta položiće premijer Vučić, potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ambasador UEA u Srbiji Džuma Rašid Sejf el Dahen.

Svečano i radno obeležavanje Dana grada, u pravom smislu shvatili su u novopazarskom JKP „Vodovod i kanalizacija“, gde je generalni direktor Hanefija Brničanin lično potpisao obaveštenje da je zaposlenima u okviru radnih zadataka obavezno prisustvovanje polaganju kamena temeljaca za Dijagnostički centar u krugu novopazarske Opšte bolnice. Zaposleni u ovom Javnom komunalnom preduzeću obavešteni su da danas rade skraćeno od 7-11h, a onda se „obavezuju da u 11,30h budu prisutni povodom svečanosti polaganja kamena temeljca za Dijagnostički centar“. Ove obaveze su oslobođeni blagajnik, sekretarica, dispečer za postrojenja za preradu vode, laborant, analitičar, električar i portiri „jer su obavezni da budu na svojim radnim mestima“.

Za direktora Brničanina u ovom obaveštenju nema ničeg spornog.

– Zašto ne bi bilo u skladu sa zakonom? Grad je osnivač preduzeća, a radi se o izuzetno značajnom danu za grad kada nam stižu sredstva preko Vlade Srbije. Ove investicije su od istorijskog značaja, pa zašto da na ovaj način ne damo podršku tome – objasnio je za Danas direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Izlazak zaposlenih sa svojih radnih mesta i prisustvo svečanostima povodom početka izgradnje ili otvaranje kapitalnih objekata, ovde je uobičajena praksa, kao i širom Srbije. Ali, do sada nije bilo pisanih obavezujućih obaveštenja uredno zavedenih i overenih.

Kamen temeljac za Dijagnostički centar biće postavljen tačno u podne, a za školu i dečiji vrtić 45 minuta kasnije. Vrednost ove donacije je 7 miliona evra i, kako najavljuju iz lokalne samouprave, sve će biti završeno za 6 meseci po sistemu „ključ u ruke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari