Vojni sindikat tužio poverenicu zbog navodne diskriminacije 1Foto: Medija centar

Vojni sindikat Srbije (VSS) podneo je danas tužbu protiv poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković zbog navodne diskriminacije.

Iz sindikata su naveli da je postupajući po njihovoj pritužbi protiv Ministarstva odbrane i bivšeg ministra Aleksandra Vulina, poverenica iznela mišljenje da VSS „nije dokazao da je diskriminisan i da Ministarstvo odbrane nije izvršilo diskriminaciju“.

„Ovako paušalnim i po praksu zaštite od diskriminacije opasnim postupkom poverenice, legalizuje se i odobrava diskriminacija VSS i svih istinski nezavisnih sindikata koji deluju u sistemu odbrane, i šalje se jasna poruka predstavnicima javne vlasti oličenim u upravnim organima Ministarstva odbrane, da nesmetano nastave sa diskriminatorskim postupanjem“, naveli su iz sindikata.

Ocenili su da je „posebno zabrinjavajuće“ što je poverenica u obrazloženju navela da je jedan od razloga za izneto mišljenje „to što sindikat nije dokazao da je diskriminisan“, čime je po navodima VSS, „direktno prekršila pravila o teretu dokazivanja iz člana 45. Zakona o zabrani diskriminacije, koja propisuju da je teret dokazivanja na onom ko vrši diskriminaciju, a ne na diskriminisanom“.

„Ovo vidimo kao opasan presedan i atak na Ustav Srbije i međjunarodnim pravom garantovana elementarna ljudska i radnička prava i slobode“, naveli su iz Vojnog sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari