Počasni doktorat koji je Beogradski univerzitet dodelio Majklu Volzeru, profesoru na Univerzitetu Prinston, ne može da mu bude oduzet, jer ne postoji zakonski osnov za tako nešto niti bi to nečemu doprinelo i popravilo situaciju. Možda bi čak bilo i gore – kaže za Danas Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Radna grupa, koju je formirao Senat tog univerziteta radi utvrđivanja okolnosti pod kojim je Volzeru dodeljen počasni doktorat, je zaključila da je Fakultet političkih nauka u svom predlogu dao nepreciznu i nedovoljnu informaciju, jer nije ukazao na objavljene radove profesora Volzera u kojima opravdava kopnenu intervenciju NATO na Srbiju.

„Da je Komisiji za univerzitetska priznanja ova činjenica bila poznata ne bi Senatu uputila predlog da se Volzeru dodeli počasni doktorat Univerziteta u Beogradu“, navedeno je u izveštaju radne grupe.

– Njegov naučni opus nije sporan, on je poznati filozof u oblasti političkih nauka i svetski autoritet. Zamerka se odnosila na to što prilikom razmatranja predloga FPN-a o dodeli počasnog doktorata nisu sagledani svi aspekti njegove biografije. Sporan je bio njegov stav o Kosovu i NATO bombardovanju naše zemlje. To smo saznali kada je Senat već doneo odluku. Sve procedure oko dodele počasnog doktorata su formalno ispoštovane, ali je napravljen propust od strane predlagača – ističe Kovačević. On kaže da je ovo prvi sporan slučaj oko dodele priznanja i ukazuje da se počasni doktorati daju uglavnom naučnicima, a ponekad i političarima.

– Doktorat je nešto što vi nekom nudite. Reč je o počasnom zvanju koje ne donosi nikakvu materijalnu korist već je to počast za tu osobu, ali i za univerzitet koji ga je kandidovao. Nedavno je titulu počasnog doktora nauka dobio italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini. On jeste profesor univerziteta, ali za dodelu ovog priznanja nije bila presudna njegova naučna biografija već to što je zaslužan za viznu liberalizaciju i približavanje Srbije EU – ističe Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari