Vredi li išta reč predsednika Srbije? 1Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je izvinjenje povodom uvredljivog rečnika koji su u Skupštini Srbije koristili poslanici njegove stranke.

On je reagovao na izjave Biljane Pantić Pilje i Marka Atlagića, pozvao poslanike svoje partije da budu pažljivi i vode računa, jer „mi smo krivi ako smo isti kao oni“.

Međutim, ovo nije prvi put da funkcioneri SNS napadaju i vređaju neistomišljenike, da se Vučić potom izvinjava, uz obavezno podsećanje da „nismo isti“ i da njega takođe nazivaju raznim imenima.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže za Danas da Vučićeva izvinjenja nemaju nikakvu težinu, da nisu iskrena i da su čak licemerna jer ono što poslanici SNS govore u Skupštini dolazi po nalogu njihovog predsednika.

– On se izvinio koristeći poštapalicu kako „ne želi da bude kao oni drugi“ potom nabrajajući one gnusne reči koje uvek voli da ponavlja kako ga zovu homoseksualcem, „picoustim“ i slično, a nijedan od lidera opozicije nikad nešto slično nije rekao za njega. To su atributi koji se eventualno mogu pročitati na društvenim mrežama od strane anonimusa ili bolesnika. A Vučić je preksinoć pet takvih epiteta pomenuo – kaže Milivojević.

On dodaje da je predsednik rekao jednu indikativnu stvar koja je mnogima promakla.

– „Oni koji su u sazivu sa koronom“, ponovio je nekoliko puta. Taj izraz je upotrebio za političke protivnike. Isti se mogao čuti na poslednjoj sednici prošlog saziva skupštine i upotrebljavali su ga upravo poslanici SNS. Bar 10 njegovih poslanika je to reklo: „Oni iz opozicije su u savezu sa koronom i oni priželjkuju smrt“. Pažljivo sam pratio tu sednicu i bio sam šokiran. Očigledno je da je on taj koji im je lično dao smernice za njihov poslednji nastup u onoj regularnoj skupštini koja je postojala do maja ove godine – ukazuje naš sagovornik.

Kaže da se tada pitao ko može da smisli tako gnusnu stvar, da neko priželjkuje građanima smrt u savezu sa koronom, ali da je preksinoć dobio potvrdu da je u pitanju sam Vučić.

Milivojević smatra da izvinjenja koja Vučić upotrebljava s vremena na vreme u ime njegovih poslanika i članova stranke, služe isključivo biračkom telu SNS koje i samo vidi da se ponekad pretera.

Poslednje Vučićevo izvinjenje odnosilo se na uvrede koje je Atlagać izrekao na račun glumaca Jelisavete Seke Sablić i Dragana Bjelogrlića, i one koje je uputila poslanica Biljana Pantić Pilja televizijama N1 i Novoj S, nazivajući ih stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima.

Psiholog Žarko Trebješanin ocenjuje za Danas da malo ko, ko neutralno prati obraćanja predsednika, misli da su njegova izvinjenja iskrena.

– Kada bi stvarno hteo drugačije da se obraća i da uspostavi normalne odnose, vodio bi dijalog i koristio umerenu retoriku. Time bi dao primer, model ponašanja članovima njegove stranke. Međutim, on neprestano vređa medije koje ne voli, koji nisu ulagivački i ne dodvoravaju mu se. Takođe i lidere opozicije naziva neprimerenim imenima, kriminalizuje ih i dehumanizuje. Tako daje primer mlađima koji sledeći ga misle da su mu ugodili, što verovatno i jesu – naglašava Trebješanin.

On dodaje da izvinjenja dolaze zbog „packi“ iz Brisela i činjenice da se poglavlja više i ne otvaraju, te on pokazuje navodnu spremnost za dijalog.

– To sad dovodi u pitanje i koliko ima iskrenosti u tom putu ka Evropi. Iako je navodno za dijalog i protiv govora mržnje, radikalsko iz Vučića vrlo lako progovori – zaključuje Trebješanin.

Direktor CINS-a Branko Čečen ukazuje za naš list da se nasilna retorika obavezno završi nasiljem.

– Iako svi to govorimo Vučiću i svim ostalim političarima koji javno izgovaraju te primitivizme, oni nastavljaju jer ih je u suštini baš briga da li će nekome od nas da izgori kuća ili nešto još gore. Njihov ulog u igri vlasti i moći je očigledno mnogo veći od našeg zdravlja i naših života. A i izvinjava se samo kad shvati da su opalili metak u sopstvenu nogu, kao što je ovaj napad na Seku Sablić, čija publika je i njihovo biračko telo. Tako da može da se izvinjava nekome drugom. Zbog mene ne mora da se trudi – poručuje Čečen.

Kao kandidat za predsednika Srbije pre tri godine, Vučić se takođe izvinio građanima zbog uvredljivih izjava funkcionera SNS-a Milenka Jovanova na račun porodice predsedničkog kandidata Vuka Jeremića.

Nataša Jeremić, Vukova supruga, označena je kao vođa narkokartela u Srbiji, odnosno da upravlja celokupnim narkotržištem u Srbiji.

„U ime pristojne i normalne Srbije, u lično ime, izvinjavam se svim građanima koji su makar u jednom danu pomislili da između nas nema razlike i da smo svi isti. Nismo isti i nikada nećemo biti. Moj tim i ja nikada nećemo vređati članove tuđih porodica“, naveo je tada Vučić u pisanoj izjavi.

Aleksandar Vučić se takođe izvinio svim novinarima koji su napadnuti na njegovoj inauguraciji u maju 2017. „ukoliko je takvih napada bilo“ jer ih on, kako je rekao, nije video. Uprkos tome što su kamere zabeležile napade na novinare.

Izvinjenje Crnoj Gori

Aleksandar Vučić je u julu ove godine više puta Crnu Goru i crnogorski zdravstveni sistem optužio da nema PCR testova niti laboratoriju u kojoj može da ih radi, pa se potom izvinio.

– Ja sam samo jednu stvar pogrešio govoreći da u Crnoj Gori nemaju PCR laboratorije – imaju. I da ne bi bilo da nisam fer, zato se izvinjavam – rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Centar za demokratiju: Skupština promoter mržnje

Beograd /// Fondacija Centar za demokratiju ocenila je juče da je Skupština Srbije postala glavni promoter govora mržnje prema svima koji drugačije misle. Kako navode, Republika Srbija je svojim zakonodavstvom predvidela mehanizme borbe protiv govora mržnje, a ti mehanizmi definisani su Zakonom o zabrani diskriminacije, Zakonom o javnom informisanju i medijima, Zakonom o elektronskim medijima i konačno Krivičnim zakonikom.

„U očiglednoj potrazi za političkim neprijateljima, narodni poslanici tako dominante većine, sada svoje napade na predstavnike opozicije kojih u parlamentu više nema, zamenjuju napadima na istaknute pojedince, lekare, filmske i pozorišne umetnike koji pokušavaju da se izbore za bolji položaj svoje profesije, za pravednije društvo i iskažu svoje mišljenje. Umesto da bude mesto za ozbiljan, argumentovan razgovor o ključnim političkim pitanjima, Narodna skupština Republike Srbije odlučila je da upotrebi govor mržnje kao očigledan mehanizam za gušenje slobode izražavanja u Srbiji“, zaključuje se u saopštenju Centra. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari