Vučić ne zna šta će sa Kosovom, pa napada medije 1Foto: Screenshot Instagram @buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je iskoristio televizijsko gostovanje, ovoga puta na Pinku u Hit tvitu, kako bi se obračunao sa nezavisnim i kritičkim medijima.

Osvrnuo se na jučerašnju naslovnu stranu lista Danas i tekst „Vučićevo zveckanje ugrožava i Srbe na Kosovu i Metohiji“ koji ga je posebno „pogodio“, da bi potom sam sebe demantovao, postavivši ultimatum NATO da ukoliko ne reaguju za 24 časa, Srbija će sama preduzeti korake da reši krizu na severu Kosova.

Predsednik je istraživačke portale nazvao „lažljivim“, a medije osnovane 2014. „tajkunskim“. Prema Vučićevim rečima, ti mediji su osnovani „zbog finansijske konsolidacije“, odnosno zbog nezadovoljstva činjenicom da „Srbija napreduje“.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević na satiričan način ukazuje za naš list da Vučić greši kada kaže da su tajkunski mediji osnovani 2014. godine, kako bi njega rušili.

– Najstariji i najpoznatiji tajkunski mediji u Srbiji nisu ovi novi Junajted grupe, već list Danas, koji postoji od 1997. Osnovala ga je grupa „tajkuna“ koja je pre toga radila u Borbi i Našoj borbi, a među tim tajkunima su sada nažalost pokojni Nikola Burzan, Grujica Spasović, Dušan Mitrović. Drugi su hvala Bogu živi, ali su svi poznati kao tajkuni koji su se prethodno obogatili radom u nezavisnoj Borbi i opozicionoj Našoj borbi. Jasno je da je novac uvek bio u kritičkim medijima, a ne u onim koji su otvoreno podržavali režim – kaže Milivojević.

On dodaje da je predsednik napravio materijalnu grešku, jer je list Danas „najstariji i najkredibilniji tajkunski medij“.

– I ja sam kivan na Danas. Zato što je 2013. godine blagonaklono gledao na ono što su tadašnji prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić učinili, a to je potpisivanje protivustavnog akta u kome se ni u jednoj jedinoj rečenici ne spominje Srbija. Oni nisu imali zakonska ovlašćenja da potpišu Briselski sporazum, akt koji se kosi sa preambulom Ustava, ali i samim Ustavom. Tada se Danas ogrešio o dušu građana Srbije – ukazuje Milivojević.

Naš sagovornik dodaje da se juče nagledao „predivnog igrokaza“ na granici sa Kosovom.

– Čovek koji je u silaznoj putanji unutar SNS-a, koga najbliži saradnici Vučića optužuju da mu je radio o glavi, mislim na doktora Stefanovića, postrojava jedinice Vojske dolazeći sa ambasadorom jedne od najvećih svetskih sila. To je besprizorno, ironija sudbine, izrugivanje prava i same vojske, ali i Rusije koja je uvek bila na strani Srbije kada govorimo o Kosovu – naglašava Milivojević.

Prema njegovim rečima, ako je to bila taktičko-pokazna vežba da bi se neko iz NATO-a „uplašio“ i promenio svoj stav, onda je to u najmanju ruku nefer i prema Rusiji ali i prema Vojsci Srbije.

– Ta priča o zveckanju oružjem… Pa naravno da je zveckanje oružjem. Postoji i sa druge, kosovske strane. Niste vi tu ništa izmislili. Može Vučić da se vadi kako je to bila „taktička priča“ koja je imala za cilj da „uozbilji“ vladu u Prištini, Kurtija, NATO… Ali realno je bilo zveckanje oružjem. Ne znam kako je Vučića to zabolelo, a nije vas pohvalio što ga 2013. niste kritikovali zbog potpisivanja antiustavnog dokumenta koji se zove Briselski sporazum. Takođe vas nije pohvalio kada ste 2016. u septembru prećutali još jedan deo tog dogovora koji se upravo odnosio na ovaj reciprocitet u tablicama. Zbog tog dokumenta se događa ovo sada na Kosovu, a vi ste se ogrešili o građane Srbije – zaključuje Cvijetin Milivojević.

Novinar Nedim Sejdinović ocenjuje za Danas da je teško razumeti kakve poruke šalje Vučić, te da se čini da se upleo „kao pile u kučine“ kada je u pitanju „rešavanje kosovskog problema“.

– Dugo je odlagao da ispuni obećanja koje je dao zapadu, ili ih zapravo nikada nije imao ni nameru ispuniti već samo kupovati vreme, a sa druge strane je – što zbog unutrašnjopolitičkih potreba, što zbog karaktera piramide njegove vlasti – kontinuirano urušavao odnose u regionu i podgrevao nacionalističke strasti. I sada je sve to došlo na naplatu. Nalazi se u ozbiljnom problemu: kako održati imidž velikog patriote i borca za srpsku stvar, a istovremeno ozbiljno ne narušiti odnose sa zapadom – ističe Sejdinović. Prema njegovim rečima, čini se da je Vučića potez kosovskih vlasti potpuno izludeo.

– Teško je očekivati da će Srbija bilo šta ozbiljno, u vojnom smislu, poduzeti kada je tzv. zaštita Srba na Kosovu u pitanju. Ali, nekada se stvari jednostavno otrgnu kontroli i zveri koju je hranio poraste apetit. Svakako će Srbi na Kosovu biti najveće žrtve njegovog zveckanja oružjem. Ali se čini ni da Vučić ovu krizu ne može preokrenuti u svoju korist – navodi Sejdinović.

Bodrožić: Izjave opasne po građane Srbije

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže za Danas da je „ulitimatum“ NATO-u Vučić dao zbog EU i SAD, „kako bi održao opsenu da je nekakav mirotvorac i demokrata“.

–  Druga rečenica, da Srbija neće dozvoliti pogrom na Kosovu i Metohiji i da je podigla borbenu gotovost, jeste njegova izvorna, šešeljevska, iskreno ludačka i potpuno neostvariva, i opasna za sve građane Srbije, jer su Vućić i ekipa već poznati kao davaoci tuđe krvi – ističe Bodrožić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari