Struja iz revitalizovanog bloka B1 u TENT-u B u Obrenovcu od 25. novembra 1Foto: Intagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, pri obilasku radova na revitalizaciji bloka B termoelektrane „Nikola Tesla B“ da od trenutka, kada „25. ili 26. novembra bude uključena na mrežu“, više neće biti problema sa strujom i poručio da je to „spas za Srbiju“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Teromelektranu „Nikola Tesla“ B u Obrenovcu gde su u toku radovi na revitalizaciji bloka B1, snage 650 megavata.

Radovi, prvi na tom bloku posle 40 godina rada, u vrednosti su 90 miliona evra, a počeli su maja ove godine.

Vučić je rekao da je, zbog remonta tog bloka, Srbija morala da uvozu struju, a deo je nadoknađivan uvozom gasa.

Najavio je da će 18. novembra ponovo biti upaljeni kotlovi u bloku B1, a od 25. novembra trebalo bi da isporučuje struju u mrežu.

Srbija sada, kako je dodao, oko 68 odsto struje dobija iz uglja, što će morati da se u narednom periodu smanjuje i da se grade novi kapaciteti koji će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora.

„Gradićemo objekte na oboljive uzvore energije, ali do tada moramo da imamo dovoljno struje i gasa. Videćemo da li će Srbija imati dovoljno para u narednih 10 ili 15 godina i za nuklearnu energiju, pošto ćemo trošiti sve više struje i gasa“, rekao je Vučić.

Istakao je da, ako 25. novembra u Moskvi uspešno završi razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o uvozu gasa, osigurana je energetska budućnost Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u ponedeljak biti održan sastanak o utvrđivanju cene električne energije za privredu i naveo da je sa Ziđinom već dogovorena cena, dok se za ostale traži model, ali da u pogledu cene struje „za građane ostaje sve isto“.

Vučić je je posle obilaska radova na revitalizaciji bloka B termoelektrane „Nikola Tesla B“ rekao da su veliki potrošači struje u Srbiji Železara u Smederevu i Ziđin u Boru, koji je i najveći potrošač u Srbiji.

„Sa njima (Ziđinom) smo već dogovorili cenu, ali razgovaramo sa ostalima o okvirima koje možemo da podnesemo. Taj dogovor mora da bude takav da bude iznad cene koštanja, ali nešto više nego što je sada, tako da mi možemo da izdržimo i da podsticajno delujemo na buduća ulaganja“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je naveo i primer Kontinentala koji će Srbiji, kako je rekao, „doneti dva odsto BDP“.

„I njima je važno da imaju nisku cenu struje i gasa – to im je važno uz druge podstreke koje imamo i dajemo“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari