Vučić podelio skoro duplo više odlikovanja od Nikolića, sam o njima odlučuje, a obrazloženja su - državna tajna 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Jedna od kritika koja se najčešće upućuje Aleksandru Vučiću je da gotovo svakodnevno prekoračuje nadležnosti koje Ustav dodeljuje predsedniku Republike. Ipak, barem dva dana godišnje, na Sretenje i Vidovdan, ova kritika ne stoji.

Naime, na ta dva dana Vučić, već pet godina unazad, organizuje prijem na kojem deli državne ordene i medalje, što je posao predsednika koji predviđa Ustav Srbije.

Na prekjučerašnjem prijemu, predsednik je podelio 31 orden, a skup dobitnika je, kao i svaki put, bio veoma eklektičan. Pa tako je Orden Republike Srbije na lenti dobio je bivši japanski premijer Šinzo Abe. Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena između ostalih dobili su akademici Vasilije Krestić i Svetislav Božić, Gimnazija u Čačku i novinarka Ljiljana Smajlović.

Isto odlikovanje, ali jednog stepena niže dobili su pozorišni reditelji Egon Savin i Ljubiša Ristić, selektori fudbalske i košarkaške reprezentacije Dragan Stojković i Svetislav Pešić, fudbalski trener Bora Milutinović i glumac Miloš Biković.

Britanski glumac Rejf Fajns dobio je Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, a Mark Valder, direktor kompanije Ringier i Andrea Bočeli, operski pevač, Zlatne medalje za zasluge.

Sa 31 prekjučerašnjim odlikovanjem, Aleksandar Vučić je tokom vremena provedenog na poziciji predsednika podelio ukupno 670 odlikovanja. Njegov prethodnik, Tomislav Nikolić, je za pet godina mandata podelio 382 državna odlikovanja.

Svaka dodela ordena neminovno otvori pitanje koji kriterijumi su presudni da bi neko dobio orden. Zakon o odlikovanjima ne ulazi u detalje po ovom pitanju, definišući da se odlikovanja dodeljuju za izuzetne zasluge i dela od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Predloge za dodelu odlikovanja mogu podneti državni organi, Srpska akademija nauka i umetnosti, organizacije pokrajine i lokalnih samouprava. Predlozi se šalju Komisiji za odlikovanja koja je prva adresa na kojoj se pravi trijaža predloga. Ona razmatra predloge i zajedno sa svojim stavom ih šalje predsedniku koji donosi konačnu odluku da li će neko biti odlikovan ili ne.

Komisiju za odlikovanje bira predsednik Srbije iz reda uglednih ličnosti, a njen trenutni sastav je nepoznanica. Centar za istraživačko novinarstvo je objavio Odluku o postavljenju predsednika i članova Komisije iz jula 2017. godine kada je ovim telom predsedavao Sima Avramović, bivši dekan Pravnog fakulteta u Beograd koji je trenutno ambasador Srbije u Vatikanu. Ovu komisiju su još činili pukovnik Miroslav Talijan, bivši državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Stevanović, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić i tadašnji zamenik šefa Kabineta Ministarstva unutrašnjih poslova Svetozar Radić.

CINS je u za potrebe svog teksta o odlikovanjima od Generalnog sekretarijata tražio dokumenta kojim se predlažu i obrazlažu dobitnici odlikovanja, ali im je ta informacija uskraćena pod izgovorom da se radi o službenoj tajni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari