Vučić se žali na prisluškivanje, ne i kad prisluškuju novinare 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Kada predsednika Srbije prisluškuju 2.000 puta to je državni udar i ugrožavanje bezbednosti, ali kada se to čini nezavisnim novinarima ili članovima nevladinih organizacija, onda je to legitimno sredstvo političke borbe.

Sudeći prema poslednjim izjavama šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića, izvesno je da se novinari KRIK-a kao i direktori CRTA prate, gotovo sigurno prisluškuju, uz nedvosmislenu poruku da paze šta rade „jer znamo gde živite“.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović smatra da poslanike vladajuće stranke jedino Vučić može da zaustavi, „i niko više“.

– Poslanici optužuju novinare i nevladine organizacije za kriminal, lažno i bez dokaza, što znači da su sve granice pređene. Demokratija se sve više gazi u Srbiji. Ali sa druge strane je dobro što evropske institucije sve jače i jasnije osuđuju napade koje vlast sprovodi nad novinarima i nevladinim sektorom – kaže Dojčinović za Danas.

On nema nikakve sumnje da novinare KRIK-a prisluškuju, ističući da su više puta bili pod nadzorom srpske obaveštajne službe BIA.

– Poznat je slučaj iz 2016. godine kada su nas mesecima pratili a zatim ceo izveštaj BIA o nama objavili u tabloidu Informer. Protiv BIA sam još te godine pokrenuo postupak kod Zaštitnika građana, ali Zoran Pašalić do danas, pet godina kasnije, nije okončao taj postupak – naglašava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, iz nedavnih događaja se vidi da se razgovori članova redakcije opet slušaju.

– Urednik Srpskog telegrafa nam je postavio pitanje sa jasnom informacijom kada smo se i sa kim čuli. Znao je da smo se čuli sa advokatom Dejanom Lazarevićem, i znao je tačno i kad. Jedini način kako je mogao da zna jeste da je taj razgovor bio prisluškivan i da su onda dojavili Srpskom telegrafu. U tom razgovoru je učestvovala samo naša novinarka i advokat. Koliko znam, niko od njih dvoje nije pod istragom. Postavlja se onda pitanje ko je tačno prisluškivao novinarku i advokata i zbog čega, pita Dojčinović.

On dodaje da je i sam Aleksandar Vučić, govoreći o tome da njega prisluškuju, naveo slučajeve kada je država prisluškivala novinara Slavka Ćuruviju i jednog advokata, verovatno misleći na Mišu Ognjanovića, i podsetio kako su se oni tragično završili.

Urednik KRIK-a naglašava da u demokratskoj zemlji nije samo problem kada se nelegalno prisluškuje predsednik, već i ostali građani, posebno novinari.

Međutim, šef naprednjaka u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović nema problem sa iznošenjem neistina i pretnjama da zna gde ko živi, u kolikom stanu i šta vozi.

Jasno je da bez odobrenja predsednika svoje stranke ne bi smeo da kontinuirano iznosi klevete, tako da je izjava Aleksandra Vučića da nije oduševljen radom KRIK-a ali da „nema pravo da učestvuje u hajci“ krajnje cinična, jer tu hajku sprovode upravo poslanici njegove stranke.

Osim što ih povezuju sa kriminalnim grupama, Martinović je optužio Dojčinovića da pere novac preko aplikacije PayPal.

„Kliknete na tu aplikaciju i novac izlazi iz zemlje“, pojasnio je Martinović za skupštinskom govornicom.

On je lažno optužio KRIK da je kriminalno udruženje i da novac koji dobija „za lažne projekte koji nikada nisu napravljeni“ troši na skupocene automobile, stanove, odela, mobilne telefone, a ostatak iznosi iz zemlje.

I o organizaciji CRTA je govorio kao o kriminalnom udruženju „sa predstavništvom na Dedinju“, čiji članovi voze „najskuplje automobile“.

Advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenjuje za Danas da smo suočeni sa fenomenom koji je mnogo složeniji od divljanja nekog, ma kog pojedinca.

– A i Martinović je samo najviše eksponiran akter besprizorne, prostačke i opasne harange protiv ljudi iz nezavisnih medija, civilnog sektora i opozicije ali nije i jedini, ima cela grupa perjanica SNS koji ga slede u stopu i koji uvek mogu da ga zamene. To što radi Martinović nije nikakva autonomna kreacija već izraz, sprovođenje politike koja je kod nas dominantna. To stalno ponavljanje uvreda, pretnji i laži, zloupotrebe ličnih podataka, mantri o stranim plaćenicima i izdajnicima mogao bi podjednako da radi magnetofon ili plejer – ističe Šabić.

Prema njegovim rečima, to što Martinović i drugi rade, ne rade bez znanja i barem prećutne saglasnosti čoveka čija je volja za njih iznad Ustava, zakona ili poslovnika, koja je jedino što poštuju.

– Smesta bi prestali ako bi on to zatražio. Ima nagoveštaja da bi to i moglo da se desi, na to upućuju poslednje izjave Vučića da „razume njihove reakcije ali ih ne podržava“. To bi verovatno mogao biti rezultat vrlo oštrih reakcija i međunarodnih institucija i ambasada, ne samo evropskih nego i SAD. Demokratski svet je bukvalno šokiran atmosferom u našoj Skupštini, samim tim i u zemlji, pa je reagovanje međunarodnih institucija sasvim očekivano i neizbežno – ukazuje Šabić.

Nažalost, dodaje, očekivana je i pasivnost i odsustvo potrebnih reakcija naših institucija „jer ih više zapravo i nemamo“.

– To što je od njih ostalo je „fasadno“, ukrasno, ne zaista funkcionalno, takođe inferiorno u odnosu na „političku volju“. Zato naš problem nije kako zaustaviti prostačko i opasno etiketiranje pojedinaca već mnogo veći – kako vratiti društvo u normalan kolosek, u kome život društva zavisi od Ustava, zakona i institucija koje obezbeđuju njihovu primenu a ne od ma čije volje ili ćefa, i u kome je politika demokratska utakmica a ne antagonistički sukob. Posle svega što smo kao društvo dozvolili da se dogodi biće to jako težak zadatak – zaključuje Šabić.

EU osudila napade na KRIK i CRTA

Poslanici u Evropskom parlamentu podneli su nove amandmane na izveštaj o Srbiji kojima kritikuju nedavne napade na redakciju KRIK i organizaciju CRTA. Tokom prethodnih deset dana napade u kojima su novinari KRIK-a lažno optuženi da su saradnici Veljka Belivuka, da su kriminalci i da peru novac, oštro su osudili predstavnici Evropske unije, stranih ambasada i međunarodnih organizacija, naveo je juče KRIK. „Evropski parlament je zgrožen nedavnim orkestriranim napadima nekoliko narodnih poslanika i provladinih tabloida protiv istraživačkih novinara i članova civilnog društva, uključujući nezavisnu medijsku mrežu KRIK i organizacije civilnog društva kao što su CRTA i Otvoreni parlament, koje se predstavljaju kao saradnici kriminalnih grupa i saučesnici u planiranju državnog udara, što je veliki prekršaj nedavno usvojenog Kodeksa ponašanja poslanika“, navodi se u jednom od amandmana.

Ove amandmane poslanici Evropskog parlamenta podneli su na izveštaj koji je sastavio poslanik zadužen za Srbiju Vladimir Bilčik, a koji je usvojen u februaru. Sledeće nedelje je planirana sednica na kojoj će se ceo parlament izjasniti o nalazima izveštaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari