Vujović (SEEMO): Gašenje Vranjskih veliki gubitak za jug Srbije 1

Medijska organizacija za Jugoistočnu Evropu (SEEMO) i Oliver Vujović lično kao generalni sekretar daju podršku Vukašinu Obradoviću. Kako Vujović kaže za Danasa, smatraju da je gašenje tog lista veliki gubitak za jug Srbije.

Prema njegovim rečima, očigledno je i nekome ko nema puno informacija o Srbiji da je položaj medija u Srbiji katastofalan i da sve više kvalitetnih i nezavisnih medija nestaje, tačnije oni se mogu danas nabrajati na prste.

“Ono što ostaje funkcioniše često po principu “copy paste” tako da mnogi mediji liče kao jaje jajetu. Deo medija je danas u Srbiji čist instrument vlasti, a oni i koji nisu često ne poštuju bazične profesionalne standarde i time u suštini ne pomažu razvoju Srbije i kvalitetnom novinarstvu. Srbija ovom situacijom gubi – deo posledica je vidljiv danas, a deo će biti vidljliv za par godina kao rezutltat rijaliti formata i tabloida koji su lošeg kvaliteta – jer i tabloid može biti dobar – ali i to ne vidim u Srbiji”, napominje Vujović.

On ističe da vlast očigledno daje signale da podržava samo neke novinare – što je bilo vidjlivo i pre par dana kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio povređene novinare Pinka.

“To je svakako bio dobar potez predsednika i za svaku pohvalu, ali moje je pitanje – a zašto visoki političari, uključujući Vučića dok je bio premijer, nisu išli u posetu svim drugim novinarima koji su bili napadnuti u Srbiji u poslednjih par godina – dakle i onima koji su kritični. Posle ove posete novinarima Pinka u bolnici Vučić bi morao ubuduće da poseti svakog novinara koji bude napadnut u Srbiji čak i ako on ili ona u pisanju su kritičari prema vlasti i njemu lično – jer jedino tako može dati neki pozitivni signal i stvarnu podršku novinarima”, dodaje sekretar SEEMO za Danas.

Prema njegovim navodima, isto kao što ta podrška vlasti dolazi samo nekima koji su fizički napadnuti, dakle selektivno, tako postoji pod političkim uticajem u Sribjii selektivno oglašavanje, selektivno pozivanje novinara na događaje i mnogih drugih poteza koji jasno daju do znanja da vladajuća struktura podržava neke medije, a drugi mediji moraju da se bore da bi opstali ili se gase kao što je slučaj Vranjskih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari