Vujović: Zaštita životne sredine je generacijsko pitanje i tema koja treba sve da nas ujedini 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je zaštita životne sredine „jedan od glavnih prioriteta Vlade Srbije“ i istakla da je cilj da se pripremom i usvajanjem novih zakonskih rešenja doprinese očuvanju životne sredine, boljoj zaštiti prirode i područja pod zaštitom na teritoriji Srbije.

„Civilni sektor je važan partner u procesu kreiranja dokumenata javnih politika, donošenja regulative,
kao i u implementaciji zakonskih okvira u zaštiti životne sredine. Zbog toga je važno da razgovaramo na ovu temu što češće, kao i na druge teme koje se odnose na zaštitu životne sredine“, rekla je Vujović na društvenom dijalogu „Unapređenje zakonodavnog okvira za zaštitu prirode“ u Palati Srbija.

Vujović je ukazala da delovanje u životnoj sredini zahteva proaktivnost i zajednički rad.

„Zaštita životne sredine je generacijsko pitanje i tema koja treba sve da nas ujedini“, ocenila je Vujović.

Ona je podsetila da su pre dva meseca usvojene izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode i da je zabranjena izgradnja hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ukazala je na cilj da se u Srbiji
2030. godine postigne „nula procenata zagađenja voda, nula procenata zagađenja vazduha, zemljišta i nula procenata kritike na malu pošumljenost i na ukupan stepen očuvanja životne sredine“.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović rekao je da se savremena poljoprivreda suočava sa zahtevom da se sa ograničenim resursima obezbedi što veća količina hrane za narastajuću populaciju.

„Iz tih razloga poljoprivredna proizvodnja postaje sve intenzivnija i počinje da biva donekle opasnost
ili rizik za životnu sredinu“, rekao je Mahmutović.

On je naveo da se „savremena poljoprivreda smatra jednim od značajnijih zagađivača zbog prekomerne i neodgovorne upotrebe pesticida, mineralnih đubriva i drugih hemijskih sredstava, krčenja šuma, degradacije zemljišta, korišćenja voda i neadekvatnog tretmana otpadnih voda“.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob rekla je da je prethodnih 12 meseci u Srbiji mnogo
urađeno „kada je u pitanju pravna strana“ u vezi sa klimatskim promenama, zaštitom životne sredine,
kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i opštinskom nivou.

„Ovo je pokazatelj koliko je sve ovo hitno i da je Vlada to shvatila“, rekla je Žakob.

Ona je navela da je istovremeno sve više protesta koji su vezani za pitanja zaštite životne sredine
i ocenila da je to pokazatelj porasta svesti u društvu i spremnosti građana da se angažuju po ovim pitanjima.

Predsednica Fondacija BFPE za odgovorno društvo Sonja Liht istakla je da se mora sačuvati bogatstvo Srbije, naglašavajući da su osnovna bogatstva naše zemlje voda, vazduh i poljoprivredno zemljište.

Liht je ocenila da je lažna dilema „razvoj ili zaštita životne“ i da „nas ima više nego što ima resursa“, naglasivši da se u budućnosti očekuje borba za čistu vodu, čist vazduh i hranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari