Vukosavljević: Stavljam tačku na prepisku sa Mitrovićem 1Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević Foto: Fonet/Beoinfo

Prestali su da postoje svi razumni razlozi za nastavak iznuđene polemike sa pustoglavim Željkom Mitrovićem, saopštio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

On je dodao u saopštenju da je preduslov za bilo kakvu civilizovanu debatu uzdržavanje od laži i kleveta, a „budući da je to u njegovom poslednjem obraćanju izostalo, ne preostaje ništa drugo nego da na ovu prepisku stavim tačku“.

„Razlozi koji Mitrovića navode da, putem svoje medijske mašinerije, vređa sve one sa kojima se ne slaže, nejasne su prirode i možda daju za pravo mnogim građanima Srbije koji to pripisuju korišćenju suplemenata što nadražuju nervni sistem i proizvode čitav niz neprijatnih dodatnih epifenomena. Ipak, ne verujem u te sumnjive pretpostavke sve dok ne budu pouzdano dokazane“, istakao je ministar kulture.

Ono u šta zaista veruje, kako kaže, jeste da vlasnik medijske imperije treba skrupulozno da koristi alate kojima raspolaže i da u javnom prostoru, kada proceni da je potrebno, debatuje i oštro i jetko ako treba, ali da ne prelazi osetljivu granicu ličnog vređanja i klevetanja.

„Nažalost, zbog funkcije koju obavljam, dužan sam da štitim dobro kućno vaspitanje i moralnu uzoritost ubedljive većine građana ove zemlje, pa ne smem i ne želim da mu odgovorim na jedini način koji Mitrović može da razume. Zadržaću pravo da to učinim u nekim drugim, budućim okolnostima“, naveo je Vukosavljević.

Do tada, istakao je da smatra svojom obavezom zalaganje da u programima sa nacionalnom frekvencijom bude što manje sadržaja u kojima se afirmišu rečnik sa margine jezičkog registra i ponašanja koja se obično smatraju nedoličnim.

„Takve pretpostavke ne sprečavaju nikoga da proizvodi kvalitetan i rado gledan zabavni program. Mitrović, kao iskusni medijski poslenik, to dobro zna i ohrabrujem ga da svoja znanja i stečena iskustva koristi u značajnijoj meri na dobrobit gledalaca, a ne na afirmaciju neukusa. Što se tiče predpubertetskog poziva na nadmetanje u poznavanju pojedinih oblasti kulture, mogao bih bez griže savesti da ga odbijem i da kažem daorao ne lovi mušice“, ali sam spreman da tu detinjariju prihvatim, kada i ako se Mitrović za nju bude kvalifikovao, pristojnim ponašanjem i obuzdavanjem svojih iskošenih nagona, i to u dužem vremenskom periodu„, ocenio je ministar.

Na kraju, ministar kulture poručio je Željku Mitroviću da mu želi uspeh u tom zahtevnom poduhvatu.

Podsetimo, povodom stava ministra da rijaliti programima nije mesto na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, krenula je rasprava sa vlasnikom TV Pinka Željkom Mitrovićem, koji je danas poručio ministru da velika većina naroda gleda rijalitije i da ne razume ministre koji preziru i nipodaštavaju svoj narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.