YUCOM: Država manipuliše u vezi tužbe Zorice Jovanović 1Foto: Yucom logo

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) saopštio je da se država koristi manipulacijama i spornim navodima kako bi Komitetu ministara Saveta Evrope predstavila svoju navodnu spremnost da izvrši presudu Evropskog suda za ljudska prava po tužbi Zorice Jovanović.

Tom presudom Srbiji je još 2013. godine naloženo da istraži šta se dogodilo sa detetom Zorice Jovanović i da joj isplati novčanu naknadu, kao i da uspostavi efikasan mehanizam koji bi u svim sličnim slučajevima omogućio saznavanje svih relevantnih činjenica u vezi novorođene dece, za koju se sumnja da su nestala u porodilištima.

Iako je ostavljen rok od jedne godine za sprovođenje presude, država to nije uradila ni nakon skoro pet godina, niti postoji politička volja da se uspostavi efikasan mehanizam.

I pored naših dopisa, poziva i apela, ali i poziva Komiteta ministara Saveta Evrope da u rad na stvaranju adekvatnog mehanizma koji bi omogućio saznavanje svih relevantnih činjenica o nestalim bebama budu uključeni civilno društvo i predstavnici roditelja, nadležni u relevantnim ministarstvima su bespotrebno odlagali izvršenje presude, navodi YUCOM.

Pored toga što to nije omogućeno, kako se ističe, sastavljen je nacrt zakona koji su osporili svi relevantni stručnjaci, civilno društvi i roditelji, a postupano je suprotno odlukama i privremenoj rezoluciji Komiteta ministara Saveta Evrope, čime je rušen ugled Srbije kao članice Saveta Evrope.

Pred poslednje zasedanje Komiteta ministara, na kome je razmatrano sprovođenja ove presude, Srbija je poslala dopis i revidirani Akcioni plan za njeno sprovođenje u kome je na neprikriven način iznela niz neistina i dovela u zabludu ne samo Komitet ministara, već i širu javnost u Srbiji, navodi YUCOM.

U saopštenju stoji da je tačno da su u januaru ove godine održani sastanci sa predstavnicima roditelja nestalih beba, ali se ukazuje da poziv na sastanak nije upućen svim grupama roditelja, već samo „izabranim“, kao i da nisu pozvani stručnjaci, nevladine organizacije i predstavnici nezavisnih institucija, kako je sugerisao Komiteta ministara Saveta Evrope.

Što se tiče tvrdnje Srbije da je 8. marta nova verzija nacrta zakona prosleđena Narodnoj skupštini, YUCOM ukazuje da taj tekst nije javno dostupan, pa je nemoguće proveriti da li je to tačno.

Kao dokaz da brine o roditeljima nestalih beba, Srbija je navela nepravnosnažnu presudu Osnovnog suda u Kikindi da ocu nestalog deteta bude isplaćena odšteta od 10.000 evra, a YUCOM podseća da nepravosnažne presude ne bi smele da se komentarišu, niti da se koriste kao dokaz, pogotovo ako se ima u vidu da je Državno pravobranilaštvo, kao zakonski zastupnik Srbije, uložilo žalbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari