Prema informacijama Operativnog centra Auto-moto saveza Srbije, u većem delu Srbije juče je bilo oblačno i padao je jak sneg od ranih prepodnevnih časova, osim na severoistoku i krajnjem istoku Srbije, gde nije bilo padavina do podneva. Kolovozi su u nižim predelima mokri ili pod snegom do pet centimetara, dok u višim predelima ima i većih nanosa snega.

Prema informacijama Operativnog centra Auto-moto saveza Srbije, u većem delu Srbije juče je bilo oblačno i padao je jak sneg od ranih prepodnevnih časova, osim na severoistoku i krajnjem istoku Srbije, gde nije bilo padavina do podneva. Kolovozi su u nižim predelima mokri ili pod snegom do pet centimetara, dok u višim predelima ima i većih nanosa snega. Zbog niskih temperatura i visoke vlažnosti vazduha, izražena je opasnost od poledice, naročito na mostovima i nadvožnjacima.

SMS servis za vesti sa skijališta

Beograd – JP Skijališta Srbije, u želji da izađe u susret svim ljubiteljima zimskih sportova, aktiviralo je SMS servis putem kojeg se mogu dobiti informacije o temperaturi, visini snega i o stazama koje rade. Informacije se mogu dobiti ukucavanjem skraćenog imena planine (STR za Staru planinu, KOP za Kopaonik, ZLA za Zlatibor, DIV za Divčibare) i SMS poruku poslati na 6267 putem 062, 063, 064 i 065 mreže. Cena poruke je 20 dinara. Na osnovu ovog servisa saznali smo da je juče oko 16 sati visina snega na Kopaoniku dostizala 35 centimetara, uz temperaturu od -3 stepena Celzijusovih i brzinu vetra do pet metara u sekundi, i da je bilo aktivno 13 žičara. Na Staroj planini je bilo stepen toplije, sa 10 centimetara snega manje, a radila je jedna žičara.

Uoči jučerašnjeg snežnog dana i preksinoć, na putevima u Srbiji evidentirano je više od 210 saobraćajnih nezgoda. Nažalost, troje ljudi je izgubilo život, dok je 58 osoba teže i lakše povređeno. U Beogradu je zabeleženo više od 100 saobraćajnih nezgoda, a 16 lica je teže i lakše povređeno, a ju;e do poslepodneva se desilo oko 30 saobraćajnih nesreća i kojima je nekoliko osoba lakše povređeno.
Sneg je povećao ionako nesnosne gužve u Beogradu. Iako je od utorka uveče na terenu bilo čak 90 ekipa zimske službe JKP „Beograd put“ one su zbog velikih zastoja jedva uspevale da se probiju kroz centar. U tome nije uspela da im pomogne ni saobraćajna policija, jer su se vozači oglušivali o signalizaciju. Ipak, zimska služba je uz dosta muke posula so na gotovo svim saobraćajnicama, a na mostovima i nadvožnjacima kalijum-hlorid koji deluje i na veoma niskim temperaturama. Veliko zagušenje je bilo i na prilazima Beogradu. Na autoputu iz pravca Niša kolone vozila sezale su od mosta Gazela do dušanovačkog nadvožnjaka, dok su u suprotnom smeru kolone bile do kule Geneks. Gužva pored Sajma i Mostarske petlje otežala je prilaz i iz pravca Obrenovca i Ibarske magistrale. Zbog zagušenja Pančevačkog mosta, Bulevara Despota Stefana i Ruzveltove ulice ulazak u grad je satima bio nemoguć i s pančevačkog i zrenjaninskog puta.
Mada putari vrše redovne intervencije posipanja, savetuje se puna pažnja za volanom, naročito preko mostova i nadvožnjaka, kroz podvožnjake, tunele i useke. Uz dodatni oprez, savet je držati veće rastojanje između vozila, izbegavati nagle promene pravca i nagla kočenja. U brdsko-planinskim predelima ima snega na kolovozu, pa za putovanje prema zimskim turističkim centrima i preko planinskih prevoja blagovremeno treba pripremiti zimsku opremu. U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina učestali su sitniji odroni.
Na području šest opština Jablaničkog okruga, zbog snega koji je juče gotovo neprekidno padao, u ravničarskim delovima je bio otežan saobraćaj, a u planinskim predelima su pojedine linije skraćene ili potpuno u prekidu, pa su mnoga sela odsečena od sveta. Najteže stanje je u opštinama Crna Trava, Medveđa, Lebane i Bojnik, gde se do zabiti može stići samo pešice. Na magistralnom pravcu kroz Jablanički okrug, posebno u Grdeličkoj klisuri, saobraćaj se takođe odvija otežano, zbog poledice i snega kojeg ima na pojedinim delovima magistrale, i koji su izazvali nekoliko saobraćajnih udesa.
Kada je reč o planinskim predelima pored prilaza Kopaoniku, kamionima s prikolicom i šleperima zabranjeno je kretanje na pravcu Sjenica – Duga Poljana, prema Tari, Goču, Goliji, Babinom Zubu na Staroj planini, na Vlasini, Rtnju, preko Debelog brda, Bukova i Divčibara, na regionalnom putu Koznica – Drenska klisura. Na ovim deonicama za ostala vozila je obavezna zimska oprema. Na tačkama gde su u toku radovi, neophodna je dodatna pažnja za volanom, uz poštovanje postavljene signalizacije. Na graničnim prelazima zadržavanja putničkih vozila su do 15 minuta. Za sve potrebne informacije o stanju i prohodnosti puteva kao i za neophodnu pomoć na putu broj telefona je 987, a mnoštvo korisnih informacija iz oblasti saobraćaja i automobilizma može se naći na sajtu www.amss.org.yu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari