Poslednji vikend u junu u tri podunavska grada, Donjem Milanovcu i Kladovu na srpskoj i Vidinu na bugarskoj obali Dunava, bio je u znaku „Plave nedelje“, međunarodnog festivala koji, kako organizatori navode, treba da postane i buduća turistička atrakcija.


Podunavski gradovi su se uz podršku Dunavskog centra za kompetenciju potrudili da osmisle i organizuju višednevni raznorodni program. U okviru festivala posetioci su mogli da prisustvuju koncertima klasične, zabavne i folklorne muzike, dečijim karnevalima, da posete umetničke galerije i izložbe fotografija. Pored raznovrsnog kulturno-umetničkog programa organizovani su i sportski turniri.

– Blue Week povezuje podunavske zemlje i promoviše vrednosti regiona. Osmišljen je da se saradnja gradova i opština na obalama Dunava razvija na svim nivoima i da kroz kulturne vrednosti, tradiciju, sport , amaterizam, promoviše vrednosti regiona – kaže za Danas direktorka Turističke organizacije opštine Kladovo Nevenka Boldorac, dodajući da je manifestacija Blue Week regionalni dunavski festival osnovan od strane DCC-a (Danube competence center) uz finansijsku pomoć i podršku GIZ-a i BMZ-a (Nemačkog ministarstava za ekonomsku saradnju i razvoj), gde se kroz razne aktivnosti – kreativne i edukativne radionice, muzičko-scenske nastupe , karnevale, umetničke izložbe, izložbe tradicionalnih zanata, proizvoda i rukotvorina, stvara novi sadržaj koji će ekonomski doprineti jačanju turizma i privrede regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari