Zaposleni u GSP dobili naloge za rad, zarada predviđena ugovorom 1Foto: FoNet/Beoinfo (Ilustracija)

Zaposleni u JKP GSP „Beograd“ dobili su naloge za rad prema kojima od 25. marta imaju radnu obavezu da u vremenu od 5 do 17 časova, u „Areni Beograd“ pakuju pakete sa osnovnim životnim namirnicama koje će Grad Beograd podeliti najstarijim sugrađanima sa niskim primanjima.

Kako se navodi u nalogu, Grad će „zaposlenima obezbediti prevoz i obrok u toku rada, a za vreme obavljanja ovih poslova, zaposleni ostvaruju zaradu predviđenu ugovorom o radu“. Ovakva odluka beogradskih vlasti naišla je na kritike pojedinih sindikata, ali i dela opozicije.

Negodujući zbog ovakvog vida „volontiranja“ SOS sindikat Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd“ uputio je otvoreno pismo zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću gde ga podseća na nedavnu izjavu u kojoj je doslovce rekao da će taj posao raditi volonteri.

„Opšte je poznato da volonteri rade bez primanja nadoknade za svoj rad. U ovom slučaju naši zaposleni koji obavljaju ovaj posao plaćeni su za svoj rad shodno njihovim ugovorima o radu, dakle nisu volonteri, što je protivno Zakonu o radu jer su angažovani na poslovima koji nisu u opisu njihovih radnih mesta niti su u skladu sa njihovom stručnom spremom“, navodi se u saopštenju SOS sindikata.

Potpredsednik Narodne stranke i šef odborničke grupe „Savez za Srbiju“ u Skupštini Beograda Nikola Jovanović smatra da je odluka Grada morala da bude transparentna.

– Podržavam svako organizovanje građana u cilju distribucije lekova i humanitarne pomoći, čak i kad je u vidu „radne obaveze“. Ali smeta mi prikrivanje istine i laž da se radi o volonterima a ne o zaposlenima iz javnog sektora koji dobijaju dnevnicu. Čemu laž? Da bi sve ružičastije delovalo u živom uključenju predsednika? Mislim da u ovom vremenu krize jedni drugima dugujemo solidarnost i žrtvovanje, ali isto tako i punu istinu i transparentnost – kaže Jovanović.

Deo zaposlenih u JKP GSP „Beograd“ na društvenim mrežama je pomenute pakete za penzionere protumačio kao „standardno predizborne“.

Paketi za penzionere sa primanjem ispod 30.000 dinara

Grad Beograd je u saradnji s Privrednom komorom Srbije pripremio paket pomoći za penzionere slabijeg materijalnog stanja, za one koji primaju do 30.000 dinara. Pakuju se u „Areni Beograd“, i imaće 11 artikala među kojima je: šećer, ulje, brašno, pašteta, deterdžent, sapun, keks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari