Zaštitnik građana najavio konsultativni razgovor sa upravom Arhitektonskog fakulteta 1foto FoNet Milica Vučković

Nakon primljenog izjašnjenja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Zaštitnik građana će u sklopu ispitnog postupka koji je pokrenuo nad radom tog fakulteta, u prostorijama fakulteta obaviti neposredan uvid u postupanje ustanove povodom prijava studenata za potencijalno polno uznemiravanje od strane zaposlenih, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Tom prilikom Stručna služba Zaštitnika građana obaviće konsultativni razgovor sa upravom, a po potrebi i sa poverenikom za ravnopravnost pri fakultetu.

Trenutno, Zaštitnik građana proverava da li su svi fakulteti imenovali poverenike za ravnopravnost pri univerzitetima koji imaju usvojen Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja. Pored državnih, provera će se odnositi i na privatne fakultete.

Kako je Danas ranije pisao, društvenim mrežama šire se ispovesti anonimnih studentkinja Arhitektonskog fakulteta koje opisuju situacije seksualnog uznemiravanja, od toga da su bile izložene nepristojnim i neprimerenim komentarima, fizičkim dodirima i gestovima jednog profesora zbog kojih su se osećale nelagodno.

Povodom prijava za seksualno zlostavljanje studentkinja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, dekan Vladimir Lojanica rekao je da se očekuje da uskoro policijski organi istraže ceo slučaj, te da tek tada uprava fakulteta ima mandat da suspenduje profesora.

Univerzitetski ombudsman nije nadležan da postupa po prijavama za seksualno uznemiravanje – rekao je za „Danas“ Mladen Milošević, Ombudsman Univerziteta u Beogradu, odgovarajući na pitanje našeg lista može li on da reaguje na prijave o seksualnom uznemiravanju o kojima su anonimno svedočili studenti Arhitektonskog fakulteta.

Na Univerzitetu u Beogradu je oduvek bilo priča o neprimerenom ponašanju nekih nastavnika i saradnika i u par navrata su dekani reagovali u okviru svojih nadležnosti. Mislim da ova pojava na Univerzitetu nije raširena više nego u bilo kom drugom segmentu našeg društva, ali je posebno uznemirujuće kada se seksulano uznemiravanje ili zlostavljanje dešava u obrazovnim institucijama, kaže za „Danas“ profesorka Ivanka Popović, bivša rektorka Beogradskog univerziteta.

Zaštitnik građana je postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja iz medija da postoji sumnja o potencijalnom seksualnom uznemiravanju studenata i studentkinja od strane zaposlenih, pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.