Zašto će danas u nekim školama biti skraćeni časovi? 1foto EPA-EFE/Darek Delmanowicz

U Beogradu će danas biti održan protest zaposlenih u obrazovanju, koji zajednički organizuju predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja – Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Kako je ranije najavljeno, protest će početi u podne, okupljanjem ispred Skupštine Srbije, a potom je predviđena protestna šetnja ulicama Kneza Miloša i Nemanjinom do sedišta Vlade, gde će se okupljenima obratiti predstavnici sindikata.

Oni će potom predati zahteve nadležnima, u kojima traže da se početna plata nastavnika u školama izjednači sa prosekom zarada u Republici Srbiji, da se smanji obim školske administracije i da se poštuje ono što se dogovori u socijalnom dijalogu između sindikata i Ministarstva prosvete, odnosno Vlade.

Jučerašnji sastanak predstavnika sindikata sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović završen je bez dogovora.

Zaključeno je da se pregovori nastave, kako bi se popravio materijalni položaj svih zaposlenih u obrazovanju.

Sindikati su pozvali sve zaposlene u obrazovanju i roditelje da im se priključe na današnjem protestu.

U nekim školama danas će biti skraćeni časovi u prepodnevnoj smeni zbog učešća zaposlenih u protestu.

Sindikati su ranije za Danas najavili da će, ako ne bude pomaka u pregovorima sa državom, od 9. oktobra stupiti u štrajk koji će biti u zakonskim okvirima, što znači da će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari