Zašto je sporan boravak u Kini bivšeg reisa Cerića i muftije Dudića 1foto (Mešihat IZ u Srbiji) : Muslimanska selegacija u Kini

Bivši bosansko-hercegovački reisu-I-ulema Mustafa Cerić i glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlu Dudić, bili su u trodnevnoj poseti muslimanima Ujgure, u kineskoj autonomnoj pokrajini Šingjang.

Oni su bili u tridesetočlanoj delegaciji muslimanske uleme iz 15 zemalja koja je tamo boravila od 7. do 11. januara.

Galama se podigla u BiH, Sandžaku i Turskoj, kada su kineski mediji preneli navodne izjave ove dvojice muslimanskih velikodostojnika.

Islamska zajednica BiH se ogradila od izjava, tvrdeći da ima pouzdane informacije o onome što su govorili Cerić i Dudić, koji u delegaciji nisu predstavljali tu IZ.

Podsećaju da je Kina optužena za počinjene zločine protiv čovečnosti i mogućeg genocida nad ujgurskim stanovništvom, uglavnom muslimanskim etničkim grupama u toj pokrajini.

Oštro je reagovalo i udruženja “Turkye Bosna Sandžak”, koje je ocenilo da su te izjave neprihvatljive, “jer Kina sprovodi genocid nad Ujgurima”.

Na optužbe su posredno odgovorili prozvani. Bivši vrhovni poglavar muslimana u BiH Cerić na svom FB profilu, a muftija Dudić na sajtu Mešihata IZ u Srbiji.

Odbacili su optužbe i konstatovali da su “ponosni što su bili deo delegacije svetske ulema”.

“Da li u IZ zaista misle da je delegacija muslimanske uleme, koja je ovih dana pohodila muslimane u Šingjangu, toliko naivna i neupućena da nije u stanju razlikovati istinite od lažnih priča o stanju muslimana Ujgura u Kini, pa im je potreban savetnik sa Baščaršije”, postavio je pitanje Cerić kao odgovor na reagovanje IZ BiH.

Naglasio je da to nije bila podrška Kini, “već želja da se ispitaju mogućnosti pomoći i korisne saradnje sa muslimanima u Kini”.

Konstatovao je da reagovanje IZ BiH “nije ni ljudsko ni islamsko”, pa će od reisu-l-uleme IZ BiH Huseina Kavazovića zatažiti da povuče javno ograđivanje od njegove navodne izjave.

Cerić i Dudić su u svojim reagovanjima naveli da su u toku boravka u Kini sklopljeni mnogobrojni sporazumi i dogovori o budućij saradnji.

Muftija Dudić je naveo da je govorio o položaju IZ i muslimana u Srbiji, o saradnji dve zemlje i da muslimane uvek poziva na dostojanstvo, mir, činjenje dobra, međusobno poštovanje, suživoti i toleranciju, našta islam i obavezuje.

Poseta je organizovana pod pokroviteljstvom Unije svetskih muslimanskih zajednica, čije sedište je u Abu Dabiju i rezultat je saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine.

Sve informacije pojavile su se na lokalnim portalima, koji nisu bliski opciji IZ u Srbiji. Dovode se u vezu sa sve glasnijim pričama o pomirenju i stvaranju jedinstvene zajednice muslimana u Srbiji.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari