Zašto je u Zrenjaninu realnost dostigla fikciju iz filmova i kakve veze imaju vozovi sa tim 1Foto: M.P./Danas

Iako liči na scene iz Kusturičinih i Almodovarovih filmova, ipak se radi o zrenjaninskoj realnosti, da pružni prelazi nemaju ispravne rampe i da vozovi danjui noću besomučno trube u znak upozorenja.

Nije tu u pitanju samo faktor iznenađenja, neprimerena buka, već pre svega nebezbednost svakog učesnika u saobraćaju.

Ipak, pružni prelazi u Zrenjaninu, za sada, nisu u planu Javnog preduzeća “Infrastruktura železnice Srbije”. Prema planu radova za ovu godinu, predstoji modernizacija 35 pružnih prelaza, na kojima će biti ugrađeni najsavremeniji uređaji koji samostalno upravljaju radom polubranika kao i svetlosnom i zvučnom signalizacijom.

Na tom spisku našao se samo jedan zrenjaninski pružni prelaz i to onaj kod Fabrika stanice, iako je urgentno potreban zbog bezbednosti ljudi u naseljima Berbersko i 4. jul.

U pogledu buke, situacija je posebno nepodnošljiva za građane koji stanuju u blizini pruge, jer zbog gradnje kineske fabrike guma teretnog saobraćaja je sve više.

„U utorak je trubljenje u četiri sata i posle, u šest sati ujutru, bilo nepodnošljivo. To su dugačke kompozicije, bučno je dok prolaze ali zvuk sirene je taj koji diže iz kreveta“, opisuje situaciju Zrenjaninac Velibor Z, koji stanuje u blizini pruge.

Na buku se Zrenjaninci odavno žale, jer dosta starih fabričkih pogona još uvek se nalazi u gradskim zonama, kao i pruga koja je projektovana u vreme dok je njena trasa još uvek predstavljala obod grada.

„Buka je svaki neželjeni zvuk i svaka neželjena zvučna pojava koja ometa rad ili odmor. Naša ustanova radi godišnja merenja buke, postoji više lokacija u Zrenjaninu gde se buka meri, jedno je i kod Opšte bolnice što nam je značajno jer je tamo potreban mir“, navode u zrenjaninskom Zavodu za javno zdravlje.

Prema njihovim analizama, najbučnije merno mesto u Zrenjaninu je na bulevaru Milutina Milankovića, popularnoj magistrali, a buke nisu pošteđene ni zone porodičnog stanovanja

U zoni područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta u toku 2021. godine prosečan nivo buke prelazio je dozvoljene granice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari