"Zašto u nesporazumu između Dodika i Đoković familije mi služimo za potkusurivanje": Sagovornici Danasa o izjavi predsednika RS na RTS 1Foto: Milos Tesic/ATAImages, EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Kaljanje obraza najboljeg tenisera na svetu i ambasadora Srbije u celom svetu je zabrinjavajuće, ali za nas je još gore što je Dodik izabrao rasistički pridev kojim je hteo da opiše „nedolično“ ponašanje Novakove porodice, kaže za Danas Stevica Nikolić iz organizacije Opre Roma Srbije, odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je Milorad Dodik uvredio porodicu Đoković i Rome rekavši da je ulazak u posao sa Novakovom porodicom „ciganija“.

On ističe da je zabrinjavajuće to što je „još uvek prihvatljivo da se kao sinonim za sve što ne valja koristi Romska zajednica“.

– Pitamo se ima li kraja tome? Da li političari shvataju koliku odgovornost nosi njihova pozicija? Jesu li svesni da i mi živimo ovde? Ono što je alarmantno u celom slučaju je to što niko ne vidi, sem pojedinih medija, koliko je zapaljiv rečnik koristio – navodi Niolić.

On se posebno osvrnuo na saopštenje RTS istakavši da izgleda da Javni servis samo „vodi računa o tome kako je izašao snimak u javnost, a ni u jednom trenutku se nisu osvrnuli na sadržaj koji je predsednik RS izneo“.

– Da li će isto tako RTS pokrenuti tužbu protiv svog gosta koji je kod njih na televiziji vređao i omalovažavao romsku zajednicu, a i najboljeg tenisera sveta? Do kada ćemo plaćati da nas na televiziji sa nacionalnom frekvencijom vređaju i targetiraju kao najgore? Ovo nije prvi put da Dodik vređa romsku zajednicu, nije ni prvi put da targetira nekog, naše pitanje je kada će mediji, drugi politički akteri i međunarodna zajednica to prepoznati i kada će reagovati – pita Nikolić.

Stefan Blagić, novinar i predsednik udruženja ReStart iz Banjaluke, podseća da je javnost i ranije mogla da vidi „Dodikovo potpuno odsustvo elementarne kulture i poštovanja, kako prema Đokoviću, tako i prema manjinskim grupama u društvu“.

– Mi iz Republike Srpske smo već odavno navikli na Dodikovu neotesanost, a preksinoć se i javnost u Srbiji mogla u to uvjeriti. Mene lično je sramota čovjeka koji predstavlja Srpsku i naš narod ovdje, a naročito njegove neotesanosti i primitivizma, jer ovu izjavu upravo tako ocjenjujem – kao najblaže rečeno primitivnu – ističe Blagić.

Dragan Ristić, aktivista i frontmen grupe KAL, ističe da je Dodikova izjava uvreda.

– To apsolutno vređa naš, romski narod. To je takav stereotip. Ne poričem da postoje Romi koji kradu i tako dalje, ali to su pojedinci. Mi sad ovde imamo problem sa većinom koja, sasvim sigurno, nije takva. To je normalan narod, kao i svi drugi. U tom smislu, to je stvarno katastrofalno. Zašto u nesporazumu između Dodika i Đoković familije mi služimo kao račun za potkusurivanje. To mi deluje upravo tako. Kada je nedostatak argumenata, onda se „udara“ po Romima. Ostavite nas na miru, radite vaš posao. U Republici Srpskoj ima zaista puno Roma. Ne sme se to raditi. Predsednik je ogledalo i lice jedne države. U javnom prostoru, izjava jedne takve ličnosti apsolutno ne sme da izađe – kaže Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari