Zašto vlast krije informacije o nabavci medicinske opreme? 1Foto: BETAPHOTO/ KLINICKI CENTAR NIS

Volja najviših državnih zvaničnika da se hvale sopstvenim zalaganjem u nabavljanju medicinske opreme neophodne za borbu protiv epidemije virusa korona obrnuto je proporcionalna njihovoj spremnosti da daju precizne podatke o tom zalaganju.

Upravo iz tog razloga javnost i dalje može samo da nagađa koliko opreme i sanitetskog materijala je, i po kojoj ceni, Srbija kupila tokom vanrednog stanja, koliko je dobila u donacijama, a koliko sama donirala.

Ova pitanja, Savet za borbu protiv korupcije je 8. maja, neposredno po okončanju vanrednog stanja poslao Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO). Odgovori, međutim, još uvek nisu stigli. Iz toga razloga je Savet juče poslao urgenciju Vladi Srbije, telu koje ga je i osnovalo, insistirajući na dostavljanju traženih podataka.

– Svaki izveštaj koji smo do sada napisali temeljio se na dokazima. U medijima su se pojavljivale indicije da je bilo zloupotreba prilikom nabavke opreme i nas su novinari svakodnevno zvali raspitujući se šta Savet tim povodom preduzima. Međutim, mi bez preciznih informacija ne možemo da ustanovimo da li je tokom vanrednog stanja bilo zloupotreba prilikom nabavki medicinske opreme. Svakako da očekujemo da nam se traženi podaci dostave, kaže za Danas članica Saveta Jelisaveta Vasilić, napominjući da je uz urgenciju Vladi, planirana i žalba Povereniku za informacije od javnog značaja.

Spisak pitanja koje je Savet za borbu protiv korupcije poslao RFZO-u obuhvata i koje usluge je, tokom vanrednog stanja, Srbija platila iz budžeta, a koje je dobila po osnovu donacija. Takođe je tražen i naziv donatora koji su te usluge platili.

Slična pitanja već duže od dva meseca postavljaju i predstavnici organizacije Transparentnost Srbija. Oni su sredinom aprila pozvali Ministarstvo finansija da sačine sveobuhvatni pregled primljenih donacija i objave ga na svom sajtu, a potom i redovno ažurira. U istom periodu su u pismu pozvali predsednika Srbije Aleksandra Vučića da, u meri u kojoj je to moguće, objavi podatke o javnim nabavkama.

Ipak, kako navodi Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti, nijedan od njihovih zahteva nije uvažen.

– Ne postoji nijedan pravni osnov da se svi ti podaci ne objavljuju. Sakrivanjem podataka o javnim nabavkama, ali i kontradiktornim izjavama zvaničnika na ovu temu, samo se podgreva sumnja da nešto u tim poslovima nije urađeno kako treba, kaže Nenadić.

On naglašava da Zakon o javnim nabavkama dozvoljava zaobilaženje određenih procedura kada je u pitanju ugroženost ljudskog života, ali da to i ne znači da nijedan podatak o nabavkama opreme i donacijama ne treba da bude javan.

– Oprema je nabavljana javnim sredstvima i tačne informacije o tome su morale biti javne još za vreme vanrednog stanja, a pogotovo od kada je ono okončano, navodi Nenadić.

U odsustvu preciznih podataka, javnost je do zaključka o vrsti opreme koja se nabavlja gotovo isključivo mogla da dođe na osnovu izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pa tako je on 21. aprila izjavio da će u utorak ili sredu u Srbiju stići 200 pokretnih respiratora i da će Srbija u četvrtak imati 15 miliona zaštitnih maski koje će biti upućene u apoteke.

Nekoliko dana kasnije izjavio je da očekuje da još nekoliko stotina respiratora bude dopremljeno u Srbiju u narednih 10 do 12 dana.

– Mi smo kupili, verovali ili ne, 2.200 respiratora. U ovom trenutku, na današnji dan. Onih 573 koje smo raspodelili i već su stigli, o njima ne pričam. Mi njih nemamo u zemlji. Dešava se svetsko čudo. Opšta je jagma i tuča za respiratorima“, rekao je Vučić za RTS početkom aprila.

U jednom od javnih nastupa, Vučić je takođe izjavio da će, kada se sve ovo završi, naciji podneti izveštaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da podstiče nadležne državne organe da što pre naprave i daju javnosti izveštaj o nabavci respiratora, jer je uveren da su sve radili po zakonu, a u teškim uslovima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

17 reagovanja na “Zašto vlast krije informacije o nabavci medicinske opreme?”

 1. Kupili mnogo respiratora, upotrebili malo respiratora, razliku prodali. S obzirom da su kupovani u kešu, otvorio se prostor da se razlika u ceni zadrži u privatnom džepu. Posao završen, koliko je uzeto para u kešu za kupovinu vraćeno državi, razlika zadržana i nikom ništa, svi srećni i zadovoljni…

 2. Zato što su, kao i tolike druge vlasti po svetu, rezonovale u stilu „nećemo dozvoliti da propadne jedan tako dobra epidemija“. Nekom epidemija, nekom prilika za zaradu. Nekom rat, nekom brat, odvano je poznato na ovim prostorima.
  Uostalom, Vučič je obećao da će podneti račune kad se završi vanredno staje stanje. Ana Brnabić je takođe rekla da će sve objasniti, čim se završi vanredno stanje. A Vuči je poznat po tome da drži reč, zar ne?

  • Pa kao i 70 % nepismenih srba koji drže reč, a bogami tako drže i svog predsednice i tako se ispomažu i TAKO ĆE BITI SVE DOK SE SRBI NE OPISMENE.

 3. Ovi sto su opljackali Srbiju do 2012 koji su vladali sada misle da je ova vlast kao i oni

  • Misle i debelo greše jer ova vlast je uspela nemoguće: pokazala je da neko može biti čak i 10 puta gori nego što su oni bili!

  • Da li ste dobili informaciju sta su i koliko opljackali i zasto im od 2012. nije sudjeno za zlodela? Ili slepo verujete u sve sto vam se servira, bez cinjenica?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.