Dom zdravlja „Dr Dragan Funduk“ u Pećincima je jedan od tri u Sremu, uz inđijski i pazovački, čiji je projekat o zaštiti zdravlja Roma dobio podršku Ministarstva zdravlja.

Za projekat Prevencija hroničnih nezaraznih bolesti kod romske populacije na teritoriji Pećinaca, ministarstvo je odobrilo 497.000 dinara. Projektom će biti obuhvaćeno 250 odraslih pripadnika romske populacije kojima će se pregledati šećer i holesterol u krvi i izmeriti krvni pritisak. Brza detekcija rizičnijih i obolelih omogućiće upućivanja na dalje lečenje.

Pored pregleda projektom je obuhvaćen i edukativni deo programa koji će, kako je dogovoreno sa direktorkom ove ustanove dr Ljiljanom Arsenovići dr Danijelom Stanković-Baričak, koordinatorom projekta, voditi dr Dubravka Kovačević-Subotički. Ovdašnji Romi će se u tom delu, prvenstveno upoznati sa značajem sistematskih pregleda, pravilne ishrane i odvikavanja od pušenja i alkohola. Pored toga, Romima će se podeliti 250 higijenskih paketa.

Kako je dogovoreno sa romskim medijatorom i predsednikom Udružanja Roma Romski napredak Ivanom Jovanovićem iz Obreža, realizacija projekta počeće početkom aprila i obaviće se u mestima u kojima žive pripadnici romske populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari