Žene u crnom: Stop ratu u Ukrajini (FOTO) 1Foto: Ambasada Ukrajine u Beogradu

Nevladina organizacija „Žene u crnom“ organizovala je danas u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu protest u crnini i ćutanju „Stop ratu u Ukrajini!“ povodom agresije Rusije na Ukrajinu, a uporedo s njima antiratni aktivisti razvili su dvadesetak metara dugu zastavu Ukrajine.

Na protestu su bili istaknuti transparenti „Putine, dalje ruke od Ukrajine“, „Zaustavite rat u Ukrajini“, „Solidarnost s mirovnim pokretom u Rusiji i Ukrajini“ i „Stop ruskoj agresiji na Ukrajinu“.

U pozivu na protest „Žene u crnom“ istakle su da iza napada na Ukrajinu stoje „militaristički imperijalni ciljevi ruskog režima“ na čelu s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Žene u crnom“ protestom su zatražile hitan prestanak svih vojnih operacija, povlačenje svih ruskih trupa sa teritorije Ukrajine i uvođenje novih i proširenje dosadašnjih sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji.

Zatražena je i istraga Međunarodnog krivičnog suda zbog zločina nad civilnim stanovništvom koje su ruske vojne formacije počinile bombardujući „ne samo vojne nego prvenstveno civilne objekte“ u Kijevu, Harkovu, Odesi i drugim ukrajinskim gradovima.

Posebno je naglašeno da bi Srbija trebalo da se pridržava zakonske zabrane slanja dobrovoljaca iz na ratište u Ukrajinu.

Skup je obezbeđivalo nekoliko desetina uniformisanih i policajaca u civilu, a osim antiratnih i poruka podrške Ukrajini, mogla su se čuti i negodovanja i psovke koje su antiratnim aktivistima upućivali pojedini prolaznici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari