Zorana Mihajlović: Nije bilo eksplozije u rudniku "Soko", rudari se ugušili metanom 1Foto: Beta/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

„Nije bilo eksplozije metana u rudniku ‘Soko’ u Sokobanji. Osam rudara se ugušilo od visoke koncentracije metana“, rekla je na konferenciji za novinare Zorana Milahjlović, ministarka energetike i rudarstva.

Navela je da su iz rudnika izvučena i tela stradalih i da su na putu za Klinički centar u Nišu, gde će biti obavljena obdukcija.

Ministarka Mihajlović rekla je da je iza stradalih ostalo dvanaestoro dece i jedna beba i da će država, ali i kolege pomoći porodicama stradalih rudara.

“Nikada neće biti zaboravljeni”, rekla je ministarka i dodala da je rudnik opskrbljen svim potrebnim monitoringom i opermom i da je svaki trenutak zabeležen.

U rudniku „Soko“ u selu Čitluk, nadomak Sokobanje, od 1974. godine do danas stradalo je 57 rudara, a u najtežoj nesreći 1998. poginulo je 29 rudara.

“Svi rudari u rudniku ‘Soko’ nastradali su od posledica gušenja, usled povećane koncentracije metana. Nijedan od njih nema fizičkih povreda“, rekao je za Danas direktor Aleksinačkih rudnika Nemanja Denić. Najmlađi nastradali rudar imao je 31 godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari