Zorana Mihajlović o spornom intervjuu u Informeru: Silovateljima i nasilnicima nije mesto u medijima 1foto: (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ/MO)

“Serijskim silovateljima i nasilnicima nikada nije i neće biti mesto u medijima, jer mediji treba da budu partneri u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama, a ne podstrekači istog”, kaže za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike, povodom intervjua Informera sa osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem.

Prema njenim rečima, umesto što se mediji bave širenjem straha i panike radi senzacionalističkog izveštavanja, treba da otvore pitanja bezbednosti žena na javnim mestima i sprečavanja seksualnog napada na žene.

“Širenjem straha, čini se korak unazad za sav trud i rad koji smo do sada uložili kada je u pitanju bilo koja vrsta nasilja nad ženama i devojčicama. Pored zaštite i pružanja pomoći žrtvama nasilja, potrebno je raditi i sa počiniocima nasilja, da pokušamo da ih integrišemo u društvo, ali i rad sa najmlađima i edukacija građana i građanki šta je sve nasilje i kako u tim situacijama reagovati”, objašnjava Mihajlovićeva.

Poručuje i da moramo da nađemo način kao društvo kako i na koji način da kontrolišemo i vršimo resocijalizaciju nasilnika.

“Ponavljam još jednom, pored registra nasilnika i pedofila, pored informacije da je nasilnik pušten na slobodu, ili da se brano sa slobode, važno je u zakonodavnom okvoru stvoriti uslove kontrole”, zaključuje potpredsednica Vlade u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari