Zbog podeljenosti Islamske zajednice (IZ) i odugovlačenja njenog ujedinjenja, nezadovoljnika ima na obe strane – i u IZ u Srbiji i u IZ Srbije. To tek sada izlazi na videlo kada su plasirane priče o formiranju treće IZ, a dve aktuelne strane pokazuju nervozu. Danasov izvor tvrdi da su pre više od mesec dana po tri člana obe islamske zajednice bili u Turskoj, gde su u razgovoru sa tamošnjim zvaničnicima zatražili da se zaustavi paralelizam verskog organizovanja muslimana u Srbiji.

Dobro upućeni u prošlonedeljne razgovore između turskog ministra spoljnih poslova Ahmeta Davatoglua i srbijanskih zvaničnika, tvrde da je šef turske diplomatije rekao da posao oko izmirenja dve IZ mora da se završi.

Da priče koje kruže Novim Pazarom nisu isprazne i da se, ipak, nešto događa, potvrdilo je zasedanje Sabora IZ u Srbiji na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić. Sabor je održan „u povodu informacije da se priprema novi udar na ustavni poredak IZ“. Zaključeno je da „sloboda i autonomnost IZ nemaju alternativu, da je jedinstvo neprikosnovena vrednost i može se graditi isključivo na principima slobode i autonomnosti i u interesu islama i muslimana“, ali i da je „svako delovanje bilo kog usposlenika IZ mimo Ustava najteži prestup, koji će biti odlučno i adekvatno sankcionisan“. IZ u Srbiji, u saopštenju nakon zasedanja Sabora, saopštila je i da je formirana tročlana komisija na čelu sa Rešadom Plojovićem, potpredsednikom Mešihata IZ u Srbiji, čiji je zadatak da ispita „informaciju o postojanju grupe koja deluje neustavno i predloži adekvatne mere“. Sabor je osudio i mešanje pojedinih sandžačkih i drugih političara u unutrašnje stvari IZ, a vernici su pozvani da „kao i do sada budu čvrsti na braniku svoje vere, dostojanstva džamija i ustanova IZ“. Mirovna inicijativa „sa odmetnicima IZ prihvatljiva je jedino na principu teobe (pokajanja) i ispravljanja nepravde iz 2007. godine“.

Nova inicijativa za pomirenje postoji, potvrdio je rais-ul-ulema IZ Srbije Adem Zilkić, u jednom intervjuu rekavši da Turska vodi inicijativu preko grupe „dva imama, dva profesora i dva veroučitelja“, koji su u toj državi boravili tri dana krajem decembra prošle godine. Vrhovni poglavar IZ Srbije optužuje potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića da je „glavni ideolog i organizator“. Reis Zilkić navodi da je Platforma o pomirenju i ujedinjenju doneta u Ankari, kojom se predlaže nova organizacija i koncept IZ i personalna rešenja, da se više bavi Mešihatom IZ Sandžaka i „po rečima ove grupe, realizaciju platforme podržaće Dijanet Turske (kancelarija za verska pitanja Vlade Turske) i preuzeće brigu o daljem finansiranju novoosnovane zajednice, a sa platformom treba da se saglasi i Srbija“. Ovaj islamski velikodostojnik tvrdi da za sprovođenje Platforme „noseću ulogu ima Ljajić“, koji stvara ambijent za stvaranje treće IZ „a time i brisanje Rijaseta i Mešihata“.

– Ovim Rasim Ljajić želi da se osveti Zukorliću za cepanje svoje političke partije (Sandžake demokratske partije) i preuzimanje primata nad IZ, ne bi li se održao na političkoj sceni Sandžaka. Takođe, računa i na mogućnost raslojavanja unutar Stranke demokratske akcije (SDA) kroz formu stvaranja treće IZ. Islamska zajednica Srbije je za svaki vidi pomirenja i ujedinjenja – rekao je reis Zilkić i dodao da ne sumnja u dobre namere Turske, ali da mu nije jasno kako je moguće da dođe do pomirenja bez učešća predstavnika obe IZ i da se „u izradi kontaktira nezadovoljna grupa službenika IZ i političari“. On ne veruje da će formiranjem treće IZ nestati „Rijaset IZ Srbije i Mešihat IZ u Srbiji“, ali da se dobija još jedna tvorevina „koja će izazvati dodatne podele, sukobe i nestabilnost“.

Vera i politika

Oba vrhovna poglavara muslimana u Srbiji bili su nekada blisku saradnici dvojice bošnjačkih lidera – Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina. Muftija Zukorlić je jedan od osnivača SDA čiji je lider Ugljanin, a kasnije je bio blizak političkoj opciji koju predvodi Ljajić. Reis Zilkić je nekada bio na odborničkoj listi SDA u Tutinu, gde je više od dve decenije bio glavni imam, a formiranje IZ na čijem čelu pre pet i po godina podržala je politička opcija Sulejmana Ugljanina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari