Ana Brnabićfoto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Šangaju, na početku posete Kini, sa predstavnicima kineskih kompanija Huavej (Huawei), Šangaj fengling rinjuabel (Shanghai Fengling Renewable), CCCC i CRBC, saopšteno je danas iz vlade Srbije.

Kompanija Šangaj fengling rinjuabel sarađuje sa jednim od najznačajnijih kineskih investitora u Srbiji, Ziđinom, u oblasti obnovljivih izvora energije.

Brnabić je istakla da je sa predstavnicima te kompanije razgovarala o njihovim planovima za dodatno investiranje u zelenu energiju u Srbiji, sa akcentom na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Izgradnjom hibridnog postrojenja zadovoljile bi se skoro celokupne potrebe Ziđina za električnom energijom, dodatno smanjila emisija štetnih gasova i takođe bi se dobila značajna količina „zelenog“ vodonika za izvoz, navela je premijerka.

Želimo da nastavimo ubrzani razvoj domaće privrede, uz obavezno poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine, dodala je ona.

Predsednica Vlade je sa predstavnicima CCCC i CRBC, koje su izgradile i rade na nekim od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji, razgovarala o dinamici i rokovima tekućih projekata, kao i o budućim investicijama, s obzirom na to da je čvrsto opredeljenje vlade da se nastavi sa još jačim i boljim infrastrukturnim povezivanjem.

Kompanija CCCC je inače prva kineska kompanija koja je ušla na srpsko infrastrukturno tržište.

Brnabić se sastala i sa čelnicima Huaveja, kompanije koja u Srbiji posluje 18 godina i zapošljava više od 200 ljudi, a samo u prethodne tri godine uplatila je u budžet više od 40 miliona evra na ime poreza.

Imajući u vidu razvoj novih tehnologija, premijerka je izrazila uverenje u to da će i ta kompanija dodatno doprineti povećanju izvoza IKT usluga iz Srbije, za koji se ove godine očekuje da će dostići 3,8 milijardi evra, navodi se u saopštenju vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari