Broj putnika železnicom u EU se prepolovio 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Prevoz putnika železnicom u Evropskoj uniji se tokom 2019. i 2020. prepolovio, što je rezultat pre svega strogih mera predostrožnosti i smanjenog broja vozova u saobraćaju od marta prošle godine, objavio je Eurostat.

Na teretni transport su ta ograničenja, navode na sajtu zvanične evropske statistike, uticala u mnogo manjoj meri nego na putnički.

Posebno značajan pad bio je u drugom i četvrtom kvartalu prošle godine, kada se železnicom prevozilo 74 odsto, odnosno 54 odsto putnika manje u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

Sve države članice EU prijavile su značajno smanjenje broja putnika prevezenih železnicom u 2020, a najveći pad zabeležen je u Irskoj, čak 64 odsto i Italiji, 57 odsto. U sedam država članica EU pad je bio veći od 40 odsto u istom periodu, dok je u devet između 30 i 40 odsto.

Najmanji pad zebležen je u Estoniji, Rumuniji i Bugarska gde je prošle godine vozovima putovalo 21 odsto putnika manje nego u godinu pre pandemije.

Železnički teretni transport u EU pao je za šest odsto u poređenju sa 2019, pri čemu je drugi kvartal bio najlošiji, pad je u odnosu na godinu ranije bio 15 odsto. Poslednji kvartal 2020. zabeležio je blagi rast u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, od šest odsto.

Gledano u tonama, pet država članica EU i Norveška zabeležile su povećanje u 2020. u odnosu na prethodnu godinu, Irska je zabeležila najveći rast od 30 odsto, a Bugarska 19 odsto.

Najveći pad u teretnom železničkom saobraćaju bio je u Letoniji, 42 odsto, Estoniji 26 odsto, Rumunija 16 odsto.

Ako se posmatra apsolutni iznos, onda je Nemačka bila zemlja sa najvećim padom u železničkom teretnom saobraćaju, od 20 miliona tona u 2020. u odnosu na 2019. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari