Broker: Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 ojačao 0,7 odsto 1Foto: shutterstock/Phongphan

Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 ojačao je protekle nedelje 0,7 odsto, na nepunih 969 poena, dok od početka godine nosi prinos od 10,7 odsto, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Ukupan promet na tržištu iznosio je 756,3 miliona dinara ili 6,5 miliona evra.

Najviše se trgovalo akcijom Naftne industrije Srbije (NIS) čija je cena porasla 1,5 odsto, na 835 dinara, uz promet od 14,3 miliona dinara. Najveći deo trgovine tom akcijom realizovan je po ceni od 850 dinara, što je veoma blizu višegodišnjeg maksimuma hartije, postignutog u maju prošle godine.

Akcijom Messer Tehnogasa ostvaren je promet od 10,5 miliona dinara, a nedelju je okončala u blagom plusu, po ceni od 24.005 dinara. Većim delom sedmice ta hartija beležila je snažnu tražnju po ceni od 24.000 dinara, koja figurira kao najverovatnija cena u očekivanoj ponudi Messera za preuzimanje.

Taj većinski vlasnik uputio je 23. februara zvaničnu nameru za preuzimanje preostalih 17,9 odsto akcija, koje se ne nalaze pod njegovom kontrolom.

Akcija Jedinstva iz Sevojna ostvarila je seriju solidnih prometa uz kontinuirani silazni trend, koji je u petak prekinut rastom, ali uz minornu prodaju. Ukupna nedeljna realizacija prometa bila je vredna 7,7 miliona dinara, uz rast cene od 2,7 odsto, odnosno na 7.500 dinara.

Akcije Dunav osiguranja pale su 1,9 odsto, na 991 dinar, uz promet od 1,8 miliona dinara.

„Solidnu realizaciju prodaje akcija od 10,1 milion dinara zabeležilo je saobraćajno preduzeće Lasta u kojem se nastavlja nedavno otpočeta konsolidacija vlasništva“, navela je ta brokerska kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari