Budžet Novog Pazara za iduću godinu 4,4 milijarde dinara 1Foto: S. N.

Budžet Grada Novog Pazara za 2024. trebalo bi da bude nešto veći od 4,4 milijarde dinara, što je za oko 300 miliona dinara manje u odnosu na drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta, objavio je danas radio Sto plus.

Najviše novca u gradsku kasu, preko 2,3 milijarde dinara, trebalo bi da se slije od naplate poreza na dohodak građana (1,4 milijarde), na imovinu (547 miliona) i nepokretnosti (390 miliona dinara).

Slede prihodi od lokalnih komunalnih taksi koji iznose nešto manje od 1,2 milijarde dinara. Lokalna samouprava očekuje i 900 miliona transfera sa republičkog nivoa, dok preneta sredstva iz ranijih godina iznose 149 miliona dinara.

Najviše novca iz gradskog budžeta biće utrošeno na primanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi, preko 1,3 milijarde, nakon čega sledi korišćenje usluga i roba sa 1,2 milijarde dinara.

Među najznačajnijim, kapitalnim projektima, u Nacrtu budžeta navedeni su izgradnja komunalne infrastrukture za šta je namenjeno 180 miliona dinara, izgradnja zgrade za socijalno stanovanje i omladinskog centra sa po 40 miliona dinara i druga faza IT centra sa 39 miliona dinara.

Grad planira da sledeću budžetsku godinu završi u deficitu od devet miliona dinara.

Javna rasprava o Nacrtu budžeta Novog Pazara za 2024. godinu biće održana sutra od devet časova, u Multimedijalnom centru.

Pred javnu raspravu, početkom decembra, održano je onlajn anketiranje u okviru kojeg su građani Novog Pazara mogli da glasaju za finansiranje nekog od predloženih projekata ili dopišu svoj.

Najviše glasova dobio je projekat izgradnje prihvatilišta za pse i mačke lutalice (37 odsto) i nove osnovne škole u Šutenovcu (25 odsto). Na trećem mestu je projekat izgradnje zgrade za socijalno stanovanje (14 odsto), a četvrtom izgradnja plutajućih pregrada na rekama (13 odsto).

Ti projekti su već bili unapred planirani, a za neke završeni i tenderi pre anketiranja, tako da se realizacija u 2024. oekivala čak i da nijedan građanin u onlajn anketi nije glasao za njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari