Cene hrane u svetu padaju sedmi mesec zaredom: Šta je skuplje, a šta jeftinije u odnosu na prošlu godinu? 1Foto: Pixabay/Stevepb

Referentna vrednost cena prehrambenih proizvoda u svetu  pada sedmi mesec zaredom, jer su niže cene primarnih žitarica „pokrile“ rastuće cene šećera i mesa, pokazuje izveštaj Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks cena hrane koji prikazuje mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda u februaru je u proseku iznosio 117,3 procentna poena, što je za 0,7 odsto manje u odnosu na januar i 10,5 odsto kada se uporedi sa istim mesecom prošle godine.

Kako navodi ova organizacija, izvozne cene kukuruza najviše su pale zbog očekivanja velikih žetvi u Južnoj Americi i konkurentnih cena koje nudi Ukrajina, dok su međunarodne cene pšenice uglavnom niže zbog brzog tempa izvoza iz Rusije.

I cene pirinča opale su za 1,6 odsto, a ideks cena biljnog ulja za 11 odsto je niži od vrednosti iz februara prošle godine.

Sojino ulje je takođe pojeftinilo su značajno pale, ali su cene palminog ulja neznatno porasle zbog manje proizvodnje.

Nasuprot tome, FAO indeks cena šećera je u februaru porastao je za 3,2 odsto. Do toga dolazi zbog loše godine u Brazilu, odnosno manje padavina, kao i prognoziranog pada proizvodnje na Tajlandu i u Indiji kao dve vodeće zemlje izvoznice.

Indeks cena mesa porastao je za 1,8 odsto u odnosu na januar, pri čemu su najviše poskupele kotacije živinskog mesa, a potom i za goveđe meso.

Cene hrane u svetu padaju sedmi mesec zaredom: Šta je skuplje, a šta jeftinije u odnosu na prošlu godinu? 2
Foto: Shutterstock/www.hollandfoto.net

Cene svinjskog mesa takođe su u blagom porastu zbog veće potražnje Kine i otežane situacije u snabdevanju u zapadnoj Evropi. Međunarodne cene ovčijeg mesa pale su delom zbog rekordne proizvodnje nakon obnove stada u Australiji.

FAO beleži i da su cene mlečnih proizvoda u porastu za 1,1 odsto, posebno zbog veće potražnje putera od strane azijskih kupaca. Cene mleka u prahu i sira takođe su neznatno porasle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari