Da li će radnicima Fijata u Slovačkoj smene trajati 12 sati: Kragujevački sindikalci čuli za to, ali ne mogu da potvrde 1Arhiva/Foto: Z.S.M.

Postoje neke priče među radnicima u Slovačkoj, ali mi još uvek nismo dobili zvaničnu potvrdu informacije da će im od 1. januara biti uvedene smene od 12 sati, istakao je za Danas predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Saša Đorđević.

On je dodao da je tu informaciju juče pročitao u medijima i da će sindikat uraditi sve da pomogne radnicima u Slovačkoj.

N1 je, naime, juče objavio da je radnicima u Stelantisovoj fabrici rečeno da će od početka sledeće godine raditi četiri dana nedeljno, od ponedeljka do četvrtka, ali da će im se smene sa osam produžiti na 12 radnih sati.

Đorđević objašnjava da se radnici nalaze u specifičnoj situaciji jer nisu angažovani preko kragujevačke fabrike i prakrično “ne postoje” za domaće tržište rada.

– Jedini dokument koji radnici imaju sa kragujevačkom fabrikom je saglasnost poslodavca da im se odobri neplaćeno odsustvo u periodu od dve godine. To je jedini papir koji ih vezuje za Srbiju i Kragujevac. Sve ostalo su potpisali u Slovačkoj i ti ugovori o radu moraju biti u skladu sa zakonima matične zemlje u kojoj rade, istakao je Đorđević.

Po tim ugovorima, oni imaju i plaćene godišnje odmore i državne praznike i ne bi po radnim kalendarima smeli da se razlikuju od drugih radnika u Slovačkoj.

Sa druge strane, ističe Đorđević, oni su ugovore potpisali pod jednim uslovima i ako se potvrde kao tačne informacije da će im biti uvedeno radno vreme od 12 sati, sindikat će reagovati i videti da li oni mogu tako ad hok da se menjaju.

– Sindikat ima prostora da im pomogne i mora da im pomogne jer smo mi učestvovali u pregovorima sa državom i poslodavcem da im se obezbede što bolji uslovi, kako bi se radnici prijavili za odlazak u inostranstvo. Ako im je rečeno da idu po jednim uslovima, ovakva promena bi bila drastična u odnosu na početne uslove na koji su pristali, kaže sagovornik Danas-a.

Đorđević ističe da će tokom vikenda pokušati da iz fabrike u Slovačkoj dobije zvanične informacije, ali i upozorava da bi ovakva promena radnog vremena otvorila Pandorinu kutiju.

– Naše kolege su otišle tamo da rade dve godine. Ako im se u prvih šest meseci ugovor promeni iz korena, pitanje je šta mogu da očekuju za godinu ili godinu i po dana. Imam osećaj da bi to izazvalo veliku turbulenciju među radnicima, jer je pitanje koliko od njih bi prihvatilo da nastavi da radi pod tim uslovima.

Treba podsetiti, kaže Đorđević, i da je njima obećano da će posle boravka u inostranstvu moći da se vrate u fabriku u Kragujevcu kada počne proizvodnja električnog automobila. Ovakva promena bi sve to dovela u pitanje.

Prva grupa kragujevačkih radnika koja je u Slovačku otišla da radi po sistemu “tri plus jedan”, već je odradila prva tri meseca, a provela je i jedan u Srbiji.

Oni su pre dva dana ponovo otišli u Slovačku, a očekuje se da druga grupa radnika dođe u Srbiju za dve nedelje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari