Demostat: Struja za privredu uskoro poskupljuje na 120 evra po megavat satu? 1Foto – Energija Kostolac

Vlada Srbije uskoro će javnosti saopštiti odluku o novom poskupljenju cene električne energije za privredu u našoj zemlji koje će iznositi 120 evra po megavat satu, objavio je Demostat pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Nova cena će, kako se navodi, biti obelodanjena „znatno pre kraja godine“.

U Demostatu navode ocene stručnjaka, da će to biti novi udar na privredu, naručito onaj njen deo koji u potpunosti u proizvodnom smislu zavisi od potrošnje struje, a ceh će, kao po običaju, platiti potrošači koji će se suočiti sa većim cenama proizvoda i usluga.

Takođe, novo poskupljenje će dovesti do novog inflatornog udara.

Podsećanja radi, 30. avgusta Vlada Srbije je saopštila da će cena električne energije za privredu, koju snabdeva EPS sa 75 evra za megavatsat skočiti na 95 evra.

Kako Demostat saznaje u izvorima bliskim Vladi Srbije aktuelna cena neće dugo potrajati. Kako navodi ovaj portal, cilj nadležnih je da cenu struje za privredu dižu u etapama u ukupnom iznosu od 70 odsto. Dosad su ostvarene dve etape u okviru te kampanje. Prva 1. januara kada je uvedena cena od 75 evra po megavatsatu (pre toga je prošle godine bila 50 do 60 evra), a druga od 1. septembra kada je ona podignuta na 95 evra. Do kraja godine, po Demostatu, sledi novo poskupljenje.

Međutim, ako se ostvari ovaj plan o kome piše Demostat, ukupno poskupljenje za privredu će biti daleko veće od 70 računajući od početka energetske krize u Srbiji i izneće više od 100 procenata za godinu dana, budući da je koliko prošlog decembra struja za privredu i dalje bila na nivou od 50 do 60 evra po megavatsatu, a da će pre kraja ove godine dostići punih 120 evra.

Prema mišljenju stručne javnosti potpuno izvestan epilog će biti taj da će privrednici, kako bi nadoknadili troškove i ostvarili željeni profit, povećati cene svojih proizvoda i usluga. U praksi, to znači da će i taj ceh, kao krajnji potrošači, platiti građani Srbije.

Energetski analitičar Velimir Gavrilović, kako prenosi Demostat, nema dilemu da će na poskupljenje struje privreda reagovati na bilo koji drugi način do poskupljenja svojih proizvoda.

– Postoji dosta industrijskih preduzeća koja koriste struju u svom proizvodnom procesu. Od pekara pa sve do livnica i železara. Kada se poveća cena struje koju koriste te firme nemaju drugu mogućnost sem da povećaju cenu svojih proizvoda. Dakle, građani će zbog poskupljenja struje za privredu, proizvode koji su im nužni plaćati skuplje a inflacija će rasti – ističe Gavrilović.

Prema njegovim rečima neće svi u privredi moći da izdrže povećanje cene struje pa će neke firme propasti i otići u bankrot ili stečaj dok će druge morati da šalju zaposlene na prinudni odmor.

– To će na žalost da bude epilog poskupljenja cene struje za privredu u aktuelnim uslovima visokih cena energenata – naglašava Gavrilović.
Stručnjak za energetiku Vojislav Vuletić smatra da u konkretnoj situaciji u kojoj dolazi do poskupljenja struje nema uslova da privreda smanji svoje rashode te i on ističe da je poskupljenje proizvoda neminovno.

– Nalazimo se u situaciji u kojoj Srbija ne proizvodi dovoljno struje za sopstvene potrebe. Shodno tome prinuđeni smo da uvozimo struju iz inostranstva a to košta. Zbog toga je logično što cena struje za potrošače raste pa tako i za privredu. S obzirom da se suočava sa većim cenama za potrošnju struje privreda će morati da odgovori na to povećanjem cena svojih proizvoda. Na taj način teret poskupljenja struje će se preliti na kupce a inflacija će rasti – zaključuje Vuletić, a prenosi Demostat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari