Direktor Blekroka upozorava: Ovo bi mogla biti samo prva domina 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE (Arhiva)

Drugi i treći po veličini bankrot banaka u istoriji američkog bankarstva koji su desili u razmaku od tri dana krajem prošle i početkom ove nedelje i danas su ostavili crveni trag na evropskim i američkim berzama.

Panevropski indeks akcija Stoxx 600 izgubio je danas tri odsto vrednosti, a svi sektori su bili u crvenom.

Pali su i indeksi nemačke, francuske i londonske berze.

Na najvećem udaru našle su se akcije banaka koje su u proseku pale sedam odsto, što je najgori dan još 24. februarar prošle godine kada je Rusije krenula u invaziju na Ukrajinu.

Gasnonaftni sektor izgubio je 6,7 odsto vrednosti, a rudarstvo 5,6 odsto.

Kod banaka dan je obeležio sunovrat ciriške banke Kredi Svis čije akcije su u jednom trenutku izgubile više od 30 odsto vrednosti, ali se do kraja dana i nakon izjava čelnika banke da je likvidna i kapitalizovana, pad cena akcije ublažio.

Nemačka Komercbanka je izgubila 10 odsto vrednosti, španska Sabadel 11 odsto, a na udaru su se našle i britanske banke Barkliz i Standard Čarterd sa gubitkom od po devet odsto.

Francuska Sosijete ženeral izgubila je 12 odsto, a italijanska Monte Paski di Sijena 10 odsto.

U Americi je bankarski sektor pokošen strahom investitora da se kriza ne prelije na druge, posebno manje, regionalne banke.

Kada se saberu današnji gubici vrednosti akcija 10 najvećih američkih banaka dolazi se do neverovatnih 40 milijardi dolara, piše Forbs.

Indeks industrijskih akcija Dau Džons izgubio je 2,2 odsto danas, a S&P dva i Nasdak koji okuplja uglavnom tehnološke kompanije 1,4 odsto.

Ulje na vatru danas je dolilo i pismo akcionarima Larija Finka, generalnog direktora mamutskog investicionog fonda Blekrok u kom upozorava da bi pad Silvergejt, SVB i Signature banke mogao biti tek prva domina pre kaskadnog pada među američkim regionalnim bankama.

Upravo regionalne banke su danas predvodile opšti pad vrednosti akcija, i to PakVest sa minusom od 20 odsto i Firts Republik sa padom od 23 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari