Direktor Pošte Srbije pozvao radnike da se vrate na posao i obećao veće plate 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

– Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević pozvao je danas radnike koji protestuju da se vrate na posao i obećao povećanje zarade po učinku i više od 40 odsto uz redovno povećanje koje je najavila Vlada Srbije od 1. januara.

On je na sastanku sa direktorima preduzeća i sindikatima predložio više mera za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih i aboliranje od kazni svih koji se danas vrate na posao.

„Direktori po regionima u dogovoru sa sindikatima treba hitno da urade reorganizaciju i analizu normi za poštare, dostavljače, šalterske radnike i tehničare u logističkim centrima, pa će moći da dobiju dodatak, ne 30 odsto koliko su tražili, već i više od 40 odsto“, rekao je Đorđević i dodao da ukoliko se radnici odmah ne vrate na posao nije isključeno da će zbog smanjenja prihoda morati da se smanje sadašnje plate.

Jedna od mera koje je predložio je da se na određeno vreme zaposle ljudi na mestima gde je veliko opterećenje poslom. Naveo je da će se uraditi analiza odsustva sa posla kako bi se utvrdilo ko zbog optrećenosti odsustvuje i gde treba zaposliti još ljudi, mada, kako je rekao, ima i zloupotreba.

Đorđević je predložio i da se uradi novi cenovnik za tri usluge, a prva je najjeftinija, a to je dostava za preuzimanje pošiljki u pošti, druga je mogućnost da se za malo veću cenu pošiljka preuzme na paketomatu i treća, luksuzna koja podrazumeva uručenje na adresu biće skuplja, a dostavljači će biti dodatno nagrađeni. Istu normu, kako je rekao treba uraditi za poštare za adresovane pošiljke, šalterske radnike, a dodatno povećanje je predviđeno i za tehničare.

Istakao je da će radnici na funkcijama imati manje povećanje plata od onih koji rade u tehnologiji, a nešto veći rast zarada od rukovodilaca imaće administracija.

Protest u Pošti je, kako je rekao, specifičan po tome što niko za njega nije preuzeo odgovornost, što postoje sindikati koji ne učestvuju u obustavi rada ali to podržavaju, kao i da neki sindikati ne učestvuju i ne podržavaju ga, „pa niko ne može da bude okrivljen“.

Naveo je da je nezadovoljstvo radnika opravdano jer je godinama stanje u Pošti bilo loše, ali da je njegovim dolaskom dosta rađeno na imidžu i da se dosta napredovalo u poslovanju, a da protesti sada štete ugledu firme, samim tim i finansijama.

Dodao je da izveštaj za devet meseci pokazuje da je poslovni prihod 24 miliona evra i bolji je nego prethodnih godina, što „s jedne strane daje zamajac da se nastavi dalje, a s duge strane otvara apetite radnicima koji misle da to treba da se podeli sa njima sa čime je saglasan jer su oni tome doprineli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari