Do kraja meseca počinje jedinstvena elektronska naplata putarine u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji 1Foto: Beta/Milan Timotić

Najavljeni jedinstveni sistem elektronske naplate putarine, namenjen građanima Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative “Otvoreni Balkan” biće u funkciji do kraja septembra a mehanizam je trenutno u fazi testiranja.

To je potvrdio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović koji je objasnio da će “bilo koji korisnik ETC naplate u bilo kojoj od tih zemalja moći samo s jednim TAG-om da plaća putarinu, bez zaustavljanja ili kupovine bilo kakvog dodatnog uređaja ili kartice u zemljama u kojima nije njegovo vozilo registrovano“.

Poslovni portal eKapija objasnio je da će tu uslugu moći da koriste oni koji već imaju ili nabave TAG za elektronsku naplatu i to tako što će na prodajnom mestu, benzinskoj pumpi, moći da traže da im taj uređaj bude preveden na Open Balkan, kao i da preko servisa Puteva Srbije registruju svoju platnu karticu.

Naplaćena putarina preko tog sistema bile jeftinija za pet odsto i u Srbiji, i u Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Kako je ranije izjavio v.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, stručne službe preduzeća koja su u te tri zemlje zadužena za naplatu putarine, prošla su kroz tehničke karakteristike tih naplatnih sistema i ustanovljeno je da su navedeni sistemi u skladu sa preporukama i direktivama Evropske komisije koja se bavi naplatom putarine u Evropskoj uniji.

On je dodao i da su proizvođači sistema za naplatu putarine – Institut Mihajlo Pupin u Srbiji, Aselsan u Severnoj Makedoniji i Autostrada u Albaniji radili na pripremi potpisivanja NDA sporazuma.

Koji podrazumevaju međusobnu saglasnost o čuvanju i razmeni podataka, kao i o njihovoj poverljivosti.

Inače, do sada je u Srbiji prodato 572.000 uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari