Koridor 10: Državni vrh na otvaranju kraka od 26,3 kilometra 1Foto: MGSI

Državni vrh Srbije danas će prisustvovati puštanju u saobraćaj deonice južnog kraka Koridora 10 kroz Gdeličku klisuru, dužine 26,3 kilometra.

Izgradnjom te deonice ceo Koridor 10 dug 600 kilometara, od severa do juga Srbije, biće otvoren za saobraćaj, tako da će se od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom tim autoputem stizati za tri i po sata.

Koridor 10 je deo panevropskog saobraćajnog koridora koji spaja Salcburg u Austriji sa Velesom u Severnoj Makedoniji, njegova izgradnja je počela 1970. godine a rokovi za zavšetak radova su više puta pomerani.

Radovi na autoputu kroz Grdeličku klisuru su počeli 2013. godine, koštali su oko 400 miliona evra i bili su najzahtevniji jer je na toj deonici više od 30 mostova i dva tunela, od kojih je tunel Manajle najduži u Srbiji.

U avgustu 2018. godine obrušeno je oko 100 metara potpornog zida na Koridoru 10 u Grdelici, pa je pomeranje dela brda koji se obrušio dodatno usporilo završetak kompletnog autoputa.

Istočni krak Koridora 10 od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada biće završen, kako najavljuju predstavnici Vlade Srbije, tokom leta.

Prema podacima Ministarstva saobraćaja prošle godine je Koridorom 10 prošlo 56 miliona automobila, što je za 20 miliona više nego pre četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.