DS: Predizborno rasipanje novca iz budžeta jača inflaciju, a ne privredu 1Foto: Shutterstock/Robert Petrovic

Predizborno rasipanje novca iz budžeta jača inflaciju u Srbiji, a ne privredu, ocenio je danas Resorni odbor Demokratske stranke (DS) za privredu.

„Dok trenutna inflacija od 11,5 odsto izmerenih u avgusutu zaista pokazuje neznatno usporavanje trenda rasta cena, izgledi su da će se ova situacija kao posledica najavljenih poteza vlasti promeniti. Zbog svega toga ćemo ne samo biti daleko od ciljanog nivoa inflacije, koji je između sedam i osam odsto, već će dalekosežni negativni efekti po ekonomiju i privredu biti jako značajni, jer će ispaštati zbog novih nestabilnosti“, navodi se u saopštenju DS-a.

Istaknuto je da, posle prošlomesečnog povećanja akciza, u novembru sledi novo poskupljenje struje, na šta je vlast primorana zbog nedomaćinskog vođenje države i rupa u budžetu.

„Negativne posledice po ekonomiju će takođe imati i populističke mere u vidu najavljene jednokratne pomoći penzionerima. Za ovo konsenzus već postoji, i mišljenja su da su se ranije jednokratne dotacije građanima prelile više u inflaciju, a manje u rast. Stoga već neko vreme imamo nivo inflacije dosta veći od regiona, i Evropske unije kao najvećeg trgovinskog partnera“, navela je DS.

Ukazano je će najveći udar na stanje u zemlji u dolazećem periodu predstavljati predizborna ekonomija, kako formalna, a pogotovo ona neformalna.

„Očekuju nas nova, neplanska izdvajanja iz budžeta, za organizovanje izbora. Mnogo veći, povezani problem, leži međutim u neformalnim tokovima novca koji su u slučaju režimskih stranaka javna tajna. Nama ostaje jedino da pretpostavimo koliki će izdaci na sigurne glasove, i ostale šrafove u tom izbornom mehanizmu, zaista biti“, smatraju u DS.

Po oceni Odbora za privredu te stranke, zbog nedomaćniskog pristupa vođenju države, od danas do sutra, rezultat će biti to da će inflacija probiti očekivanja i projekcije.

„Ovo će biti novi, negativan signal kako za strane investitore tako i za potrošače, ali pre svega udar na domaću privredu koja će opet morati da se prilagodi takvim novim uslovima. Neophodan preduslov za zdravu privredu i ekonomiju je to da se razvija u stabilnim uslovima, tako da će i ovaj put mogućnost za razvoj biti žrtvovana zarad populizma i obezbeđivanja nejednakih uslova na izborima“, navodi se u saopštenju DS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari