EDF gradi vetroparkove u Srbiji? 1

Osnovni razlog zbog koga će visoka delegacija francuske energetske kompanije EDF u februaru posetiti Srbiji je namera da se u Srbiji grade vetroparkovi, smatra domaća stručna javnost.

Da su Francuzi zainteresovani za investiranje u energetski sektor u Srbiji potvrdili su, tokom svog nedavnog susreta, srpski ministar energetike Aleksandar Antić i ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni. Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije za Danas ističe da je francuskoj strani svakako najzanimljivija realizacija poslova u oblasti obnovljivih izvora energije, u najvećoj meri vetroparkova. – Francuska raspolaže modernom tehnologijom potrebnom za izgradnju vetroparkova. Verzirani su na tom polju i u mogućnosti su da grade tu vrstu obnovljivih izvora energije. Potpuno je izvesno da ih kada je reč o Srbiji interesuje upravo taj segment, kao inače i sve ostale strane investitore u oblasti energetike – ističe naš sagovornik. On kaže da je razlog isplativost tih investicija i prilika za dobru zaradu. – Za struju dobijenu iz obnovljivih izvora u Srbiji su predviđene fid in tarife. To znači da je Elektroprivreda Struje dužna da tu struju od proizvođača kupuje po većim odnosno povlašćenim cenama. Za vetroparkove su fid in tarife prilično visoke te se investitori rado odlučuju da ulažu u te obnovljive izvore – objašnjava Vuletić. Prema njegovim rečima državi bi se više isplatilo da sama obezbedi sredstva za takve investicije, odnosno da ih gradi EPS, a ne strane kompanije jer bi to preduzeće trošilo manje novca za kupovinu struje iz vetroparkova a bilo bi povoljnije i za potrošače jer bi njihovi računi za struju bili niži.

Inače, tokom susreta ministra energetike Antića i ambasadora Francuske Mondolonija naglašeno je da francuska preduzeća žele da učestvuju u energetskim projektima u Srbiji. Predviđena je saradnja u realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije koji su usmereni, pre svega, ka energetskoj efikasnosti i unapređenju naših distributivnih mreža, uštede, energetske efikasnosti i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari