Ekonomski ministri bez iskustva i bez političke moći 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Od nove vlade, posebno njenog ekonomskog dela, ne očekuje se previše, tim pre što joj je mandat ograničen i neće biti prostora za povlačenje iole značajnijih poteza, smatra većina sagovornika Danasa iz reda privrednika, ekonomista i sindikalnih predstavnika.

Oni ukazuju i da novim članovima Vlade nedostaje iskustvo u sektorima koje preuzimaju, a to ne mogu da nadomeste kroz političku moć, jer ni to nemaju.

– U Srbiji političku moć ima samo jedan čovek i ja ne vidim šta bi oni mogli da urade mimo njega. Ne procenjujem koliko su stručni, to bi mogli da prevaziđu angažovanjem kvalifikovanog kadra, ali kad ne bi bilo prvog problema. Najzad, resori su pripali ljudima koji su lojalni režimu, primer je nova ministarka za rad i socijalnu politiku. Ne verujem da ona kao epidemiolog ima za to mesto neke druge kvalitete, njena struka prosto nije kompatibilna sa sektorom socijalne politike, tržišta rada. U Srbiji ima mnogo stručnijih ljudi za te oblasti, pre svega ekonomista, ali pozicija u Vladi je izraz volje a ne potrebe i realnih odnosa, zbog čega ćemo još dugo plaćati cenu te krute partokratije – kaže Danilo Šuković iz Instituta društvenih nauka.

I profesor emeritus Alfa univerziteta, Ljubomir Madžar, ukazuje da to što je reč o Vladi za „jednokratnu upotrebu“, neće njenim članovima dati ozbiljnu motivaciju jer bi svaka krupnija promena zahtevala više od tih 15 do 16 meseci na koliko je oročen njen mandat, pa će to biti Vlada bez naročitog uticaja i značaja.

– I ovo što su do sada uradili dovoljno je loše da ni jedan od resora ne može da ispravi. U vreme kada opada BDP iz Ministarstva finansija i vrha vlasti najavljuju povećanje penzija, plata u javnom sektoru. Tako je novi-stari ministar Siniša Mali rekao da je Srbija jedina zemlja koja se odlučila na rast zarada u vreme kada sve ostale idu ka restrikcijama. A kad god je Srbija originalna, ona nastrada jer se ispostavi da je ta originalnost u sukobu sa zdravim razumom. Inače, to što Mali ostaje u finansijama, uvreda je za misleću Srbiju, jer ako išta nije smelo da se napravi, to je da posle onog skandala, umesto da odmah bude skinut, on ostaje i sada dobija i sledeći mandat – kaže Madžar i dodaje da su u resorima značajnim za privredu postavljeni nepoznati ljudi, pa ta rešenja nije moguće komentarisati osim napomene da pošto su nepoznati to znači da svojim dosadašnjim radom nisu dali povoda za neke pozitivne ocene.

Ni privrednici nemaju prevelika očekivanja a najviše njihovih komentara privukle su dve nove ministarke u sektorima rada i privrede, Darija Kisić Tepavčević i Anđelka Atanasković.

Dragoljub Vukadinović, predsednik kompanije „Metalac“, kaže da je i ovoga puta primenjen stari princip kadriranja a kako je zbog uticaja pandemije smanjen obim rada u većini sektora, ne očekuje neke rezultate od novih članova Vlade jer većinu ne poznaje i ne zna kakav bi učinak mogli da pruže.

Predsednik Poslovnog kluba „Privrednik“ Zoran Drakulić nije komentarisao nova rešenja u ministarstvima važnim za poslovni svet ali očekuje da nova ministarka privrede bude dostupnija privrednicima.

– Za privrednike je najvažnije da imamo komunikaciju, da dajemo predloge, vidimo da li može nešto da se poboljša u merama koje bi se donosile ubuduće, a nadam se i da će nova ministarka za rad i socijalnu politiku da nastavi komunikaciju sa radnicima, da se bori za poboljšanje uslova rada – kaže Drakulić i naglašava da je još rano za bilo kakve komentare.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković takođe očekuje veću saradnju sa Ministarstvom privrede.

– Za novu ministarku kažu da je vrlo sposobna žena, da je „digla“ „Petoletku“, pretpostavljam da je kvalitetno rešenje mada bih više voleo da se na tom mestu nalazi neki ozbiljan privrednik iz privatnog sektora. Dobro je što će ostati kontinuitet u Ministarstvu finansija, jer smo u Socijalno-ekonomskom savetu sa Malim imali relativno dobar odnos uz međusobno uvažavanje. Ali, velika nam je nepoznanica u za nas bitnom Ministarstvu za rad, koje je jedno od najtežih, najozbiljnijih resora gde je posebno zbog pandemije teško usklađivanje između sveta rada i sveta kapitala, poslodavaca i sindikata. Teško je proceniti kako će se Kisić Tepavčević snaći na tom terenu, ali njoj i ostalim novim članovima dajemo šansu u prvih 100 dana Vlade – kaže Atanacković.

On smatra da je izbor Tome Momirovića za ministra saobraćaja, građevine i infrastrukture dobar potez, jer potiče iz privatnog sektora i od njega očekuje dozu samostalnosti. Podseća da je Momirović bio jedan od najaktivnijih poslodavaca kada je bilo reči o nekim opštim stvarima, poput podizanja cene rada mimo rasta BDP-a (čemu se novi ministar protivio).

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić smatra da će prevelik broj novih imena umanjiti efikasnost Vlade jer će tim članovima biti potrebno neko vreme da uđu u materiju, taman toliko da se približe novim izborima.

– Generalna zamerka je to što se hvale da u Vladi sa ograničenim mandatom ima 50 odsto žena, i u kojoj za tako kratak period ni te žene neće moći da pokažu svoju stručnost i sposobnost. Ali, kod nas se vlada i ne formira prema preteranoj stručnosti već po tome ko je kome blizak, odan i spreman da slepo izvršava sve ono što se od njega traži. To nije primereno u trenutku velike zdravstvene i ekonomske krize – kaže Savić i dodaje kako brine zbog toga što će novoj ministarki rada biti potrebno dosta vremena da uđe u sferu radnih odnosa, što je prilično udaljeno od njene profesije, ali da i pored toga od nje očekuje da reši veliki zdravstveni problem u fabrikama „Jure“ i da od tog poslodavca obezbedi pametniji odnos prema epidemiološkoj zaštiti radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari