Eksperti skeptični: Slobodna trgovina s Kinom ugušila bi domaću privredu

Kako stručnjaci gledaju na najavu premijerke Ane Brnabić o međusobnom ukidanju carina sa najmnogoljudnijom zemljom sveta

Ostavite komentar


  1. Tabloid, opet lažni naslov. Skeptičan je samo jedan od 3 sagovornika, i to ne onaj koji je ekspert za medjunarodnu trgovinu, nego preduzetnik. Da li ikome više smeta u šta se pretvorilo novinarstvo kod nas?!?

  2. Kada profesor spoljne trgovine kaže da je izvoz barka izvoz jedne kineske kompanije, a ne naš autohtoni izvoz, on ozbiljno dovodi svoju stručnost u pitanje. Verovatno profesor autohtonim srpskim izvozom smatra, još uvek, Plazmu, Smoki i Bananicu, iako ove firme odavno pripadaju stranom kapitalu.

  3. Vučićeva ekonomska politika svodi se na sledeće; Uništo domaće, favorizuj inostrano.
    Do sada niko nije upropastio domaću privredu kao on. Mi danas nemamo čak ni domaće radnike u mnogim delatnostima.

  4. Dve stvari:

    Prevoz iz Kine je poskupeo toliko, da je sada kontejner preko 10 hiljada dolara. Iz tog razloga zapadne firme se sele bliže kući, na pr. u Tursku, ali i kod nas (će – ako budemo imali radne snage).

    Drugo, zatvaranjem tržišta se ne štite mali proivrednici, nego veliki konglomerati – koje Srbija nema. Zato bi zaštita srpskog tržišta bila zaštita zapadnih konglomerata koji su odavno podavili sve u Srbiji. Njima malo kineske konkurencije ne može da škodi, a nama može da godi.

  5. Neuki i nepoznavaoci materije ne bi smeli da zaključuju bilateralne sporayume.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.