Grad Valjevo mora da plati 15,6 miliona dinara zbog raskida ugovora za nabavku softverskog rešenja 1Foto: Kolubarske.rs

Grad Valjevo će morati da plati 15, 6 miliona dinara zbog raskida ugovora sa grupom ponuđača za nabavku softverskog rešenja za vođenje katastra puteva i ulica sa kategorizacijom na teritoriji grada, piše portal Kolubarske.rs.

O ovoj sudskoj presudi po kojoj je za raskid ugovora isključivo odgovoran grad Valjevo, javnost je obavestilo Udruženje građana Valjevski pokret otpora (VPO).

„Svi znamo da su glavne odlike ove vlasti bezgranična bahatost, gramzivost i neznanje. Nedavno je još jedan sudski postupak dobio svoj epilog čije negativne posledice će snositi građani Valjeva. Radi se o predmetu vođenom po tužbi firmi Planetsoft d.o.o. Beograd, Planetsoft d.o.o. Banja Luka i Geoinova d.o.o. Banja Luka protiv grada Valjeva pred Privrednim sudom u Valjevu. U tom postupku prvostepenom presudom od 23. novembra 2022. godine grad Valjevo je obavezan da navedenim firmama, na ime naknade štete, plati iznos od 8.931.624,98 dinara, sa zakonskim zateznim kamatama počev od 7. aprila 2017. godine pa do konačne isplate, kao i da im isplati i iznos od 1.528.496, 50 dinara, na ime troškova parničnog postupka. Navedena presuda Privrednog suda u Valjevu potvrđena je presudom Privrednog apelacionog suda u Beogradu od 22. februara ove godine, navodi se u saopštenju VPO.

Inače, reč je o ugovoru o nabavci softverskog rešenja za vođenje katastra puteva i ulica sa kategorizacijom na teritoriji Valjeva, koji je Grad zaključio sa navedenom grupom ponuđača 9. maja 2017. godine.

„Kao što smo već navikli od predstavnika ove štetočinske vlasti sud je utvrdio da je za raskid ugovora isključivo odgovoran grad Valjevo, što je imalo za posledicu i naknadu štete firmama sa kojima je ugovor zaključen. U ovom momentu radi se o dugovanju Grada koje, sa pripadajućim kamatama, prelazi ukupan iznos od 15.600.000 dinara, koji će opet naravno morati da plate građani Valjeva, ni krivi ni dužni”, piše u saopštenju koje prenose Kolubarske.

Valjevski pokret otpora podseća da je već podneo krivične prijave Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu protiv gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića i gradskog javnog prvobranioca Dragane Labus, zbog nevršenja službene dužnosti u vezi sa još jednim neosnovano raskinutim ugovorom i naknadom štete (rekonstrukcija zgrade Radio Valjeva).

Krivične prijave će podneti i ovog puta ukoliko Gojković i Labus u najkraćem roku ne pokrenu sudske postupke protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi Valjeva, koji su tokom 2017. godine učestvovali u ugovaranju i raskidanju ugovora za nabavku softverskog rešenja, a čije je nezakonito postupanje za posledicu imalo materijalnu štetu velikih razmera za Grad Valjevo koja je nesporno utvrđena u sudskom postupku.

„Sa druge strane, građanima Valjeva ostavljamo da razmisle kome smo prepustili da raspolaže našim novcem i šta je sve moglo da se uradi sa iznosom od 15.600.000 dinara u gradu koji se raspada pred našim očima? Koliko valjevske dece je moglo da se stipendira tim novcem, koliko udžbenika za školsku decu koja potiču iz siromašnih porodica je moglo da se obezbedi, koliko subvencija iz oblasti energetske efikasnosti je moglo da se realizuje, o ulaganju u katastrofalnu komunalnu infrastrukturu da i ne govorimo…”, između ostalog navode iz VPO.

– Tako oni shvataju upravljanje gradom – novac građana Valjeva prvo proćerdaju na biznis planove svojih kumova i prijatelja, a onda trče u Beograd da u naše ime isprose neku crkavicu što predstavljaju svojim velikim uspehom i znakom neizmerne ljubavi njihovih šefova prema našem gradu. No, neka oni samo nastave da brže, jače i bolje prazne gradsku kasu, vrlo brzo će se uveriti da ništa ne traje doveka i da svaki dug na kraju dođe na naplatu, zaključuju u saopštenju Valjevskog pokreta otpora, prenose Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari