Ilija Dević: Meta napada sada je i moja porodica 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Sudeći po brzini kojom je policija reagovala na tvrdnju stečajnog upravnika Nikole Pavlovića da mu je moja kćerka Anđelka Dević pretila, očekujem da će i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu po hitnom postupku podići optužni akt.

To tužilaštvo se već istaklo, jer je još 2007. godine pokrenulo krivični postupak protiv mene sa sumnjom da sam utajio porez, a deset godina kasnije pravosnažno sam oslobođen, jer se ispostavilo da sam kod poreske uprave u tom periodu bio u pretplati.

Za to vreme, krivične prijave koje smo podnosili i ja i Agencija za borbu protiv korupcije ukazujući na otimanje moje imovine, stoje u fioci, saopštio je juče Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine koja je otišla u stečaj jer gradske vlasti Novog Sada nisu ispunile svoj deo ugovora neophodnog za pokretanje investicije tog preduzeća.

– Jasno je da ekipi koja mi otima imovinu predstavljam smetnju, jer se za svoj kapital stečen tokom 35 godina provedenih u privatnom biznisu, branim pravnim sredstvima i dokumentacijom. Tako sam, dva dana nakon ročišta na kome je odlučeno da preduzeće ATP „Vojvodina“ ode u bankrot, dostavio još jedan podnesak sa papirima koji dokazuju malverzacije stečajnog upravnika Nikole Pavlovića i zatražio sam preko suda, jer mi drugačije nije dostupno, da mi se dostavi dodatna dokumentacija. Upravo to je bila inicijalna kapisla da se stečajni upravnik „seti“ kako mu je moja kćerka pretila posle ročišta pripisujući joj besmislenu i degutantnu rečenicu i podnoseći lažnu krivičnu prijavu. Po toj privatnoj tužbi policija je odmah reagovala ispitivanjem svedoka kratke prepirke ispred zgrade suda – navodi Dević.

Dodaje da ne treba mnogo mudrosti da se shvati kako Pavlović nije glavni igrač u procesu konfiskovanja njegove imovine, već da on „igra“ po diktatu novosadskih vlasti i Credit Agricole banke.

„Zato on sigurno ne bi bio predmet razgovora i ta prijava više je zloupotreba institucija sistema koja treba da zamagli proces otimanja moje imovine“, ističe Dević.

– Protiv stečajnog upravnika, zatim protiv tri garniture novosadskih vlasti i Credit Agricole banke podneo sam niz utemeljenih krivičnih prijava u čemu mi se često pridruživala Agencija za borbu protiv korupcije. Reagovanja nadležnih nije bilo! Zato pozivam sve zainteresovane da podnesu prijave i da pohapse i druge članove porodice Dević, mene su dva puta pritvarali, možda to nije dovoljno! Možda je to rešenje za institucije sistema, da porodica Dević ne postoji – kaže on u saopštenju i podseća da je ceo predmet ATP „Vojvodine“ pod monitoringom Evropske komisije u okviru Poglavlja 23 – Vladavina prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari