Inflacija niska, NBS i u ovoj godini promašuje cilj 1Foto: Stanislav Milojković

Narodna banka Srbije će po svemu sudeći i ovu godinu završiti tako što neće ispuniti projektovani inflacioni cilj od četiri plus minus 1,5 odsto.

Kao i prethodne dve godine i ove će inflacija biti ispod donje granice cilja. U oktobru je međugodišnji rast potrošačkih cena kojim se meri inflacija iznosio 1,5 odsto, a prema rečima Ane Ivković, generalne direktorke Direktorata za ekonomska istraživanja NBS, “međugodišnja inflacija će u granice novog cilja ući početkom sledeće godine, nakon čega će nastaviti da se kreće unutar tih granica”.

Već sledeće godine NBS bi konačno mogla da ostvari zacrtani cilj, ovoga puta tako što će cilj prilagoditi inflaciji. Od naredne godine inflacioni cilj biće smanjen za jedan procentni poen i kretaće se u koridoru od tri plus minus 1,5 odsto, odnosno od 1,5 do 4,5 odsto.

Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, istakla je da su cene u Srbiji stabilne u poslednje tri godine.

“Tako će i ostati, što potvrđuje odluka da ciljanu stopu inflacije za 2017. i 2018. godinu snizimo na tri odsto, s nepromenjenim dozvoljenim odstupanjem od cilja. Ključni razlozi za donošenje takve odluke su to što je inflacija u Srbiji je u protekle tri godine bila na nivou koji je konzistentan s novim ciljem, a u pojedinim periodima i ispod toga. Rast regulisanih cena znatno je sporiji od ranije očekivanog. U periodu do 2013. godine njihov rast uglavnom se kretao oko 10 odsto i na tom nivou imao je veći uticaj na inflaciju. U protekle dve godine rast ovih cena bio je znatno sporiji i u 2016. on bi se mogao kretati oko dva odsto i imati doprinos inflaciji od oko 0,4 procentna poena. Finansijski sektor i privreda već duže vreme očekuju da će se inflacija u narednom periodu kretati na nivou između dva i tri odsto, što je blizu predloženog cilja”, kazala je Tabaković.

Nakon pritiska na domaću valutu u prvoj polovini ove godine kada je NBS intervenisala na tržištu prodajom evra, u drugoj polovini godine javili su se pritisci na jačanje dinara zbog čega je NBS kupila u trećem kvartalu 475 miliona evra, a u oktobru je ovaj trend nastavljen pa su devizne rezerve uvećane za još 135 miliona evra.

Na pitanje da li bi jačanje dolara moglo da ugrozi devizni kurs dinara, Tabaković je rekla da je od 8. do 19. novembra dolar ojačao za šest odsto u odnosu na dinar i to pre svega zbog jačanja u odnosu na evro, kao i da će NBS intervenisati da spreči prevelike oscilacije kursa, ali samo kupovinom ili prodajom evra pošto ne može uticati na kurseve dolara ili drugih valuta. Ona je istakla i da su u sklopu zaštite od rizika NBS i kineska centralna banka uradile svop aranžman da ne bi menjali valute iz dinara u evro, iz evra u dolar i iz dolara u juan, čime se na svaki procenat kamate izbegava 2,7 odsto deviznog rizika.

Narodna banka je i treći put ove godine korigovala procenu rasta BDP-a na 2,7 odsto (na početku godine procena je iznosila 1,5 odsto), dok je za 2017. godinu projekcija tri odsto. Takođe u NBS očekuju priliv stranih direktnih investicija u ovoj godini od 1,8 milijardi evra, što je oko 5,2 odsto BDP-a. Za prvih devet meseci u Srbiju je ušlo nešto manje od 1,3 milijarde evra na ime investicija, a od toga je 430 miliona evra reinvestirana dobit stranih kompanija.

Tabaković je istakla i da je javni dug na kraju septembra iznosio 24,1 milijarde evra i da je iznosio 70,8 odsto BDP-a. Pad odnosa javnog duga prema BDP-u Tabaković je objasnila razduživanjem po osnovu unutrašnjeg duga za 417 miliona evra, smanjenjem spoljnog dela javnog duga za 238,2 miliona evra kao i rastom nominalnog BDP-a.

Kineska banka do kraja godine u Beogradu

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da očekuje da će Kineska banka krajem godine početi da radi u Beogradu. Očekujemo da će „Benk of Čajna“ završiti svu potrebnu proceduru posle dobijanja preliminarne dozvole za rad, da će konačnu dozvolu dobiti krajem godine i da če formalno početi da radi na lokaciji koja je već obezbeđena na Novom Beogradu, rekla je Tabaković na predstavljanju izveštaja NBS za novembar 2016.

Ponosna sam što nam dolazi jedna od najvećih banaka na svetu, istakla je guvernerka i napomenula da o ozbiljnosti banke govori to što je u kratkom roku završena čitava procedura, jer je prvi zahtev podnet u februaru, a već se došlo do dozvole. Kako je rekla Tabaković, Kineska banka u Beogradu biće centar ne samo za Balkan, već i za region Istočne i Zapadne Evrope.

Prema njenim rečima, dolaskom Kineske banke očekuje se zdravija konkurencija na tržištu. Ona je naglasila da NBS donosi mere za ukupan finansijski i bankarski sektor, a ne preduzima nikakve prinudne mere, već pospešuje zdravu konkurenciju banaka. Na predstavljanju Izveštaja o inflaciji guvernerka je rekla da će NBS raditi na dinarizaciji kredita i da je niskom i stabilnom inflacijom omogućeno da u Srbiji bude plasiran prvi kredit na 30 godina uz kamatu nižu od pet odsto. Fonet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari