Inflacija u Evropi pala na 2,4 odsto, najmanje u poslednje dve godine 1Foto: Shutterstock/Nazile Keskin

Godišnja inflacija u evrozoni iznosi 2,4 odsto u novembru ove godine, što je najniži nivo u poslednje dve godine, objavila je danas statistička agencija Evropske unije Eurostat.

Inflacija u 20 zemalja koje koriste evro pala je sa 2,9 odsto u oktobru nakon što je pad cena energenata ublažio krizu troškova života ali su veće kamatne stope smanjile privredni rast.

Inflacija je dostigla svoj maksimum od 10,6 odsto u oktobru prošle godine kada je energetska kriza ostavila evropska domaćinstva i preduzeća da sastavljaju kraj sa krajem.

Podatci Eurostata pokazuju da je novi iznos inflacije bliži cilju od 2 odsto koji je postavila Evropska centralna banka (ECB) nakon brzog niza povećanja kamatnih stopa od leta 2022.

Bazna inflacija, koja isključuje nestabilne cene goriva i hrane, pala je na 3,6 odsto ovog meseca sa 4,2 odsto koliko je iznosila u oktobru. To izaziva očekivanja da će ECB drugi put zaredom neće menjati referentne kamatne stope na svom sledećem sastanku 14. decembra.

Cene energenata su pale 11,5 odsto u odnosu na novembar 2022. Ali ostaju rizici od globalnih sukoba, i dok je hrana u evrozoni jeftinija, cene naminirnica su za 6,9 odsto veće u odnosu na prošlogodišnje.

Predsednica ECB Kristin Lagard je međutim upozorila da nije vreme za proglašavanje pobede.

Razlog za to je što se Nemačka, najveća evropska ekonomija, u kojoj je godišnja inflacija pala na 2,3 odsto ovog meseca sa 3 odsto u oktobru, suočava sa budžetskom krizom i sa najlošijim rezultatima kada je u pitanju rast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari