Inicijativa PKS za povratak srpske robe na Kosovo 1

“Veterinarski sertifikati za meso i mleko i njihove prerađevine počeće da se primenjuju od 15. februara, što će omogućiti promet te robe na kosovskom tržištu”.

Ovo je ocena predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, koji je otvorio kancelariju PKS u Bujanovcu i Preševu. Čadež je bio na skupu u Bujanovcu na kojem su učestvovali privrednici iz opština na jugu Srbije, kao i predstavnici 11 kompanija sa Kosova, koje je predvodio predsednik kosovske Privredne komore Safet Grdžaliju.

Za Čadeža je posebno važno to što će najavljena primena veterinarskih sertifikata za privrednike biti ključna, jer bez njih nije moguća prodaja tih proizvoda na carinskoj teritoriji Kosova, niti sa Kosova u centralni deo Srbije. Krdžaliju je ocenio da se otvaranjem kancelarija Privredne komore Srbije u opštinama Bujanovac i Preševo uspostavlja bolja i brža razmena informacija između privrednika iz Srbije i sa Kosova.

– Sada smo u situaciji da samo konkretnom primenom standarda možemo da unapređujemo našu saradnju u interesu privrednika i sa Kosova i iz Srbije – precizirao je Krdžaliju.

Ranije su privrednici sa juga Srbije upozoravali na sve teži plasman svojih proizvoda u južnu pokrajnu, zbog administrativnih prepreka, što je uslovilo i smanjenje prisustva srpskih proizvoda na tržištu Kosova. Sa otežanim plasmanom pre svega robe široke potrošnje suočili su se i veliki sistemi „Bambi“ i „Imlek“, a njihove pozicije na tržištu od preko dva miliona potrošača preuzele su kompanije iz BiH, Makedonije, Hrvatske i Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari